Friday, March 11, 2011

Proč se neprosadil systém OS/2?

Vznik OS/2

OS/2 byl operační systém společnosti IBM, který od roku 1987 do konce devadesátých let instalovala na své osobní počítače IBM PC. Dříve používala IBM operační systém MS DOS, který však začal zaostávat za konkurencí i přes pokus o prodej grafické nadstavby TopView. Proto se IBM s Microsoftem rozhodli nahradit MS DOS novým systémem. Konkurencí byl koncem 80. let především operační systém Macintosh od společnosti Apple.

Snahy Microsoftu a IBM vyústily v roce 1987 v nový operační systém OS/2 verze 1.0, který měl pouze textové rozhraní, ale podporoval multitasking. Dokázal zobrazit jednu aplikaci, zatímco ostatní běžely v pozadí. Tento systém pracoval v 16-ti bitovém režimu. Od svého uvedení OS/2 sleduje velmi rychlý vývoj různých funkcí a téměř každý rok je vydána nová verze.

Vydávané verze OS/2

Operační systém OS/2 byl hned o rok později vydán ve vylepšené verzi 1.1 „Standart Edition“, která již měla plně grafické rozhraní, tzv. Presentation Manager. Velikost podporovaných disků vzrostla z původních 32 MB ve verzi 1.0 na 2 GB. Ve Standart Edition byl použit souborový systém typu FAT a později byl přidán nástroj pro správu databází Database Manager. Operační systém se rychle přizpůsoboval trendům a jeho budoucnost vypadala velmi dobře. V roce 1989 vznikla další verze 1.2 a byla připravována verze 2.0, která se měla stát prvním 32bitovým operačním systémem pro PC. K vydání této verze nakonec došlo až v roce 1992, protože Microsoft s IBM ukončil v roce 1990 spolupráci. Důvodem byl úspěch Microsoft při prodeji Windows 3.

IBM tak přepracovala svůj OS/2 a očistila ho od kódu Microsoftu, což systému pomohlo a stal se rychlejší a stabilnější, navíc se zjednodušila instalace ovladačů. Tato verze OS/2 byla uvedena pod označením 1.3 Cutter.

IBM si uvědomovala sílící pozici Microsoftu a nakoupila licenci na Windows 3, které pod označením Win-OS2 prodávala ke svým IBM PC. Nadějná a očekávaná 32bitová verze 2.0 byla vydána v roce 1992 a umožňovala spouštění programů jak pro Windows, tak pro DOS.

O rok později byla vydána verze 2.1 u které byla zásadní podpora multimédií, umožňující přehrávání videa a zvuku (Multimedia Presentation manager).

Předposlední verze z roku 1994 nesla označení Warp 3 a vzhledem k rozvoji internetu podporovala protokol TCP/IP, obsahovala FTP klienta, internetový prohlížeč a nástroj pro práci s e-maily. Měla také vlastní kancelářské aplikace. Pro podporu prodeje byla vytvořena velká marketingová kampaň, jako reakce na dobrou marketingovou strategii Microsoft. V roce 1993 už Windows získaly více než polovinu trhu a snahy o zvrácení situace už byly víceméně marné. Další vylepšení jako podpora Javy a hlasové ovládání najdeme v poslední verzi OS/2 Warp 4 z roku 1996. Po této verzi již bylo zřejmé vítězství Microsoftu na poli operačních systémů a tak vývoj OS/2 končí. Dnes se s OS/2 setkáme pod názvem eComStation od společnosti Serenity Systems. Vzhledem k vysoké kvalitě systému se používá ještě dnes na počítačích, kde je třeba spouštět staré aplikace a zajistit spolehlivost.

Důvody neúspěchu

Ač IBM představila výborný systém, MS Windows se stal nejprodávanějším OS. Zatímco operační systémy se v osmdesátých letech vázaly k hardwarovému produktu, Microsoft věřil v prodej samostatného SW a v roce 1987, kdy byl uveden OS/2 verze 1.0, představuje vývojářům plně grafické MS Windows. Od svého rozchodu s IBM, se Microsoft zaměřil spíše na uživatelskou přívětivost, než na překotný vývoj funkcí. Na svou stranu získal také výrobce hardwaru, protože Windows 95 uspěly také právě díky výborné podpoře HW. Výrobci pak začali svá HW zařízení optimalizovat pro Windows. Microsoft získal na svou stranu i vývojáře. Poskytl jim totiž některé verze Windows už v roce 1988, čímž se rozrůstaly spustitelné aplikace. IBM své vývojářské platformy naopak prodávala, to bylo v době, kdy byl nedostatek počítačových aplikací velmi důležité. Microsoft kromě své dobré marketingové strategie, do které investoval miliony dolarů, udělal zásadní krok v tom, že instalační CD s Windows prodával dohromady s novými PC, zatímco OS/2 se musel kupovat zvlášť.

No comments:

Post a Comment