Tuesday, March 8, 2011

Proč se dostala do problémů Nokia? Šlo jim zabránit?

Historie společnosti

Společnost Nokia není třeba dlouze představovat. Jedná se o největšího výrobce mobilních telefonů na světě. Z tržního podílu ukusuje bezmála 40%. Tato nadnárodní společnost se sídlem ve Finsku se může pochlubit zajímavou raritou: od roku 2006 je její obrat vyšší než celý státní rozpočet Finska.

Málokdo ví, že její historie sahá až do roku 1865. V té době se samozřejmě nejednalo o výrobce mobilních telefonů. Založena byla jako papírna. Později začala vyrábět gumárenské výrobky. Zvrat přišel až po druhé světové válce, kdy se firma začala orientovat na výrobu telefonních a telegrafních kabelů. Na trh telekomunikační elektroniky pronikla v 70. letech minulého století.

Podíl mobilních telefonů značky Nokia klesá

V posledních letech ale Nokia ztrácí svou pevnou pozici na trhu. Důvodů je hned několik, ale jejich jmenovatel je jasný: smarfony neboli chytré telefony. Ne snad že by Nokia neměla ve svém portfoliu celou řadu chytrých telefonů. Spíše udělala v minulosti zásadní chybu a tou byla cílová skupina těchto telefonů. Pro Nokii to byly převážně bohatí manažeři a pro běžné uživatele se ubírala úplně jinou cestou, kterou byla miniaturizace. Málokdo při prvním konceptu nového mobilního telefonu od Applu věřil v jeho úspěch. Na tehdejší poměry představoval iPhone poměrně velké zařízení bez hardwarových kláves. Zřejmě v Nokii nebylo dostatek vizionářů, kteří by si všimli tohoto trendu.

Tržní podíly výrobců mobilních telefonů

Tržní podíly výrobců mobilních telefonů

Nabídka chytrých telefonů od Nokie je a byla i v minulosti poměrně široká. V nabídce manažersky orientovaných produktů řady Eseries najdeme výhradně smartphony s operačním systémem Symbian. Ten se ostatně s postupem času začal rozšiřovat i do ostatních řad telefonů této značky. Paradoxně ale byl Symbian další kámen úrazu. Nokia nevěnovala systému dostatečnou pozornost a jeho vývoj probíhal poměrně pomalu. Navíc nebyl dostatečně uživatelsky přívětivý. Každý kdo měl možnost používat chytrý telefon s tímto systémem mi jistě potvrdí také fakt, že nabídka aplikací také nebyla nijak závratná. Jinými slovy Nokia nedokázala dostatečně namotivovat vývojáře aplikací pro operační systém Symbian. Uvidíme, jak se změní situace nyní po podepsání spolupráce Nokie a Microsoftu. Co přinese operační systém Windows Phone, ukáže čas.

Podíly operačních systémů chytrých mobilních telefonů

Podíly operačních systémů chytrých mobilních telefonů

Předejití současným problémům

Této situaci, do které se Nokia dostala šlo jistě zabránit, ale společnost tak trochu zaspala dobu. Snahy o záchranu sestupné tendence prodejního podílu tu jistě byly, ale moc se nevydařily. Malý záchvěv byl patrný, když Nokia uvolnila své mapy zdarma. V kombinaci s GPS moduly v telefonech se jedná o velmi praktickou funkci. Rázem byly titulky článků v odborných magazínech plné zpráv o tom, jak tímto krokem způsobí nemalé problémy výrobcům GPS navigací. Ty tento krok asi pocítily, ale žádná revoluce se nekonala. Na prodeji mobilních telefonů této značky se to výrazně neprojevilo. Navíc jsou tu mobilní telefony s operačním systémem Android, které nabízejí podrobné a kvalitní Google maps.

Nokia se snaží o posílení značky i nyní. Pracuje na nové strategii firmy, jejíž součástí je již zmíněná spolupráce s firmou Microsoft. Zavádí ale novou strukturu společnosti. Cituji z tiskové zprávy společnosti. Od 1. dubna 2011 bude mít společnost Nokia novou strukturu, která se bude skládat ze dvou divizí: Smart Devices (chytrá zařízení) a Mobile Phones (mobilní telefony). Obě se zaměří na klíčové trhy pro společnost Nokia: high-end chytré telefony a mobilní telefony určené pro široké spektrum zákazníků. Každá divize bude mít zodpovědnost za své zisky a ztráty i za kompletní produktové portfolio, včetně vývoje produktů, produktového managementu a marketingu.

Budoucí vývoj

Budoucí vývoj chytrých telefonů a operačních systému pro tyto telefony se velmi těžko odhaduje. Na pomoc jsem si proto vzal službu Google Trends, která nabízí relativní čísla hledanosti jednotlivých pojmů. Tato čísla jsou sesbírána za určité časové období. Pro stanovení trendu jsem si vybral období od začátku roku 2009 do současnosti. Pro větší názornost jsem proložil křivky polynomem. Díky tomu je možné odhadnout budoucí vývoj na poli mobilních telefonů.

Hledanost slov smartphone, mobile phone a cell phone

Hledanost slov smartphone, mobile phone a cell phone

Následující graf si jistě zaslouží podrobnější komentář. Strmý vývoj hledanosti pojmu Android je nepřehlédnutelný. Tento systém má jistě velký potenciál. No ale podstatné z pohledu Nokie je zájem lidí o systém Windows Phone. Ze srovnávaných systémů je na poslední místě. Nesáhla tedy Nokia pro svou spásu po trochu špatném produktu?

Hledanost operačních systému pro chytré telefony

Hledanost operačních systému pro chytré telefony

Závěr

Nerad bych, aby můj závěr vyzněl pesimisticky. Já tuto společnost k záhubě jistě neodsuzuji. Osobně vlastním jeden z „hloupých“ telefonů Nokia a o novém prozatím neuvažuji. Ceny připojení k Internetu přes mobil jsou stále poměrně vysoké. Když už jsem v dosahu wifi sítě, tak radši budu přistupovat k Internetu z notebooku, který mám téměř stále u sebe.

Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet dál. Zřejmě nyní nastává nová éra tabletů, které zcela jistě nahradí některé funkce chytrých telefonů. Je možné, že se opět bude přecházet k malým „hloupým“ telefonům, které Nokia umí nejlépe. Nyní není zcela jistě nutné Nokii odepisovat, třeba opět přijde její doba.

Prezentace

3 comments:

  1. Pěkný článek a grafy. Jen ten poslední s hledaností operačních systémů má jednu závažnou vadu - lidé nehledají iOS, ale přímo iPhone (případně iPad) to pak Android (který sám používám) "trošku" upozadí :)

    ReplyDelete
  2. To je zcela jistě pravda. Chtěl jsem ale vzít grafy do důsledku, takže porovnávám přímo názvy operačních systémů. I tak je z grafu patrné, že iOS se pomalu začíná dostávat do povědomí lidí. Takové srovnání mě také zajímá. Takže možná doplním poté i tento graf.

    ReplyDelete
  3. Jedná se o nesrovnatelné, ale pro představu se můžete podívat na: Nexus, iOS a Android, iPhone, iPad

    ReplyDelete