Tuesday, March 15, 2011

Jaká rozdílná zařízení spotřební elektroniky potřebujeme - Pohled podle uživatelů: Dítě, žák, student, důchodce,… „blondýnka“

„Spotřební elektronika zahrnuje elektronická zařízení každodenního (nebo alespoň častého) použití pro komunikaci, v kanceláři i doma.“ (wikipedie)

Produkty spadající do spotřební elektroniky
  • Televizory, set-top boxy, satelitní přijímače
  • Digitální fotoaparáty a videokamery a zařízení pro zpracování obrazu
  • Přehrávače obrazových formátů (DVD, VHS, Blu-ray, MP4)
  • Kalkulačky, tiskárny, kopírky a jiná kancelářská elektronika
  • Mobilní a bezdrátové telefony, pagery, PDA apod.
  • Rádiové přijímače
  • Audio přehrávače (MP3, CD, minidisk)
  • Ostatní zvukové vybavení (reproduktorové soustavy a zvukové sestavy), sluchátka
  • GPS navigace
  • Osobní počítače, notebooky a netbooky, tablety
  • HW a SW (paměťová zařízení, procesory, klávesnice, grafické katry, příslušenství, OS)
  • Elektronické hračky (zábavní roboti, herní konzole, tamagotchi)
  • Zařízení pro E-knihy
  • Elektromobily
  • Spotřebiče pro síťové a wifi připojení (router, switch)
  • Zdravotnická elektronická zařízení (biotechnologie, nanotechnologie, robotické přístroje)
  • Příslušenství
  • ? Domácí spotřebiče
Tento seznam není zdaleka úplný. Téměř každý rok se navíc tento seznam dále rozrůstá o další nové produkty sledující aktuální trendy, odrážející vývoj nových technologií apod. Všechny novinky, které se daný rok budu prodávat na světových trzích, jsou na světovém veletrhu spotřební elektroniky. Consumer Electronics Show (ECS), jak se tento celosvětově největší veletrh spotřební elektroniky jmenuje, se každoročně koná v Las Vegas již od roku 1967. V minulosti na něm byli představeny mimo jiné např. tyto produkty: Videorekordér ( 1970), CD přehrávač (1981), počítač Commodore 64 (1982), DVD (1996), High Definition Television (1998), Personal Video Recorder (1999), Xbox (2001).
Letošní ročník 2011 byl ve znamení tabletů, notebooků, chytrých televizí. Kromě výstav produktů probíhají různé na veletrhu meetingy a přednášky na různá témata. Steve Bulmer na jedné z nich např. poodhalil, že nové Windows 8 už nebudou potřebovat CPU od Intelu nebo AMD. Bude možné je rozjet i na čipsetu standardu ARM, který doposud vládnul jen kapesním počítačům.

Pojem spotřební elektronika (jak bylo uvedeno výše) zahrnuje velké množství zařízení. Ne všechna však lidé využívají, ne všechna nutně ke svému životu potřebují a ne všechna tato zařízení se prosadí i do budoucna. Velmi důležitou roli hraje mimo jiné i to pro koho jsou zařízení spotřební elektroniky určena. Záleží na věku uživatele, pohlaví, jeho gramotnosti a vzdělání, sociálním postavení apod. Podívejme se tedy na potřebu spotřební elektroniky uživatele dítě, žák, student, důchodce a jako bonus potřebu uživatele „blondýnka“.

Batole
Sotva se člověk narodí, už má všechny předpoklady stát se uživatelem spotřební elektroniky, i když mnohdy tak trochu nedobrovolně. V tomto věku se totiž nejčastěji používají elektronická zařízení pro hlídání dětí. Vítaným pomocníkem dnešních maminek stávají tzv. dětské chůvičky. Dětské chůvičky jsou vlastně obyčejné vysílačky jednocestné (vysílá pouze hlas dítěte) nebo dvoucestné (můžete na dítě i promluvit), které upozorní na pláč dítěte, pokud nejste v jeho blízkosti. I toto odvětví spotřební elektroniky se neustále vyvíjí. Chůvičky tak jsou dnes vybaveny např. kontrolou ztráty signálu nebo přenosem obrazu nebo monitorem dechu. Mezi další zařízení spotřební elektroniky, které využívají batolata, můžeme zařadit i např. digitální teploměry (klasické, ušní, bezkontaktní), uspávající lampičky - s projektorem (hrají ukolébavky, zobrazují obrázky). Děti v tomto věku již také začínají používat televizi, i když pasivně (někdo jim jí musí zapnout).

Angelcare AC1100 3v1
Angelcare je jednou z nejmodernějších dětských chůviček, které můžeme v současnosti na trhu nalézt. Tato novinka využívá moderní technologie tak aby maminky mohli vidět a slyšet jejich dítě každou minutu. Zařízení dokáže dítě nejen sledovat, ale také detekuje zvuk a pohyb. Přístroj obsahuje plnohodnotný monitor dechu, přenáší zvuk i video.
Angelcare AC1100 3v1:
  • Plně barevná CMOS videokamera (240×320 pixelů, 15 snímků / s)
  • 60 automaticky laděných kanálů technologií FHSS (frequency hopping technology)
  • 2,75 "LCD barevný digitální dotykový displej
  • Noční vidění
  • Monitor dechu
  • Digitální zoom a otočení obrazu
  • Digitální 2.4GHz křišťálově čistý přenos zvuku
  • Snímací deska monitoru dechu
  • Talk funkce
  • Indikace ztráty dosahu
  • Měření teploty a teplotní alarm
  • Vibrační alarm

Předškolní dítě
Dítě má na rozdíl od batolat své potřeby již o poznání jiné. Hlavním rozdílem je jejich mobilita, zvědavost, aktivita a hlavně samostatnost. Děti si totiž na rozdíl od batolat dokážou již některá zařízení zapnout sami. Snad nejpoužívanějším zařízením spotřební elektroniky lidí v tomto věku je televize. Mezi další populární zařízení musíme zařadit samozřejmě elektronické hračky(RC modely, tamagotchi) , audio a video přehrávače (mp3, DVD, mp4) a také herní konzole. Ideální hračkou pro digitalizaci jejich výtvarného umění jsou pak tablety, iPad apod.

Aktuálním hitem mezi elektronickými hračkami jsou tzv. taneční podložky, což jsou interaktivní podložky pro cvičení a zábavu(hry apod.). Pro jejich fungování je nutné připojení k TV nebo PC.

Žák
Žáci jsou specifickou skupinou navštěvující některý ze dvou stupňů základní školy. Jejich potřeba ve využívání spotřební elektroniky je jasně daná. Za prvé jsou stále ještě dětmi – mají potřebu si hrát (ve škole je nuda). Přestože jsou dětmi, chtějí se podobat dospělým, tzn. chtějí mít nějakou co možná nenovější věc (většinou nějakou elektroniku), aby se mohli před ostatními „vytáhnout“. A za třetí chtějí se také výjimečně něco naučit. Je tedy jasné, že potřebují mobilní telefon (nejlépe ten dotykový:-)), mp3 přehrávač nebo ještě lépe mp4 a kvalitní PC, PlayStation, Xbox nebo notebook – jednoduše něco aby na tom nechaly „pařit“ ty nejnovější hry. Nic víc (kromě televize) už vlastně nepotřebují.

Student a studentka
V užívání spotřební elektroniky mají tyto dvě skupiny velmi podobné, ale na druhou stranu také velmi odlišné potřeby. Každý student (bez rozdílu pohlaví) potřebuje pro svou mobilitu, flexibilitu, získávání znalostí, plnění zadaných úkolů a zvyšování výkonnosti při studiu široké spektrum spotřební elektroniky. Mobilní telefon (in jsou tzv. chytré telefony, smart phony), mp3 nebo mp4 přehrávač a notebook jsou standardní výbavou pro obě kategorie. Rozdíl mezi studenty a studentkami je však na první pohled většinou patrný. Studenti (muži) vyžadují od těchto zařízení především specifickou funkcionalitu, spolehlivost, výkon a tzv. „nadupanost“ (rychlý procesor, velká paměťová kapacita, kvalitní grafika apod.). Většinou také platí, že mají zájem spíše o zařízení složitější na ovládání a na pochopení. To jak je zařízení stylové, tzn. jak vypadá, jak je velké, barevné, náročné na ovládání a na pochopení, zajímá při jeho výběru především studentky. Výběr zařízení spotřební elektroniky závisí přesto především na zájmech studentů a potřebě zařízení pro studium.

Shrnutí potřeb z pohledu studentky a studenta:
Studentka – Stylový mobilní telefon, notebook, netbook, mp3 a mp4 přehrávač. Dále pak eBook(čtečky e-knih), kalkulačky, tiskárny, kopírky, televize, reproduktové soustavy, sluchátka.

Student – Smart Phone, notebook, eBook (čtečky e-knih), digitální fotoaparáty (většinou zrcadlovky event. kompakty s výměnnými objektivy, digitální videokamery, televize, zařízení pro zpracování obrazu (data projektory), HW komponenty, herní konzole (Xbox, PS3, Wii), kalkulačky, tiskárny, kopírky, reproduktorové soustavy. Otázkou je jak rychle se mezi studenty rozšíří resp. jaký budou mít úspěch elektromobily a tablety, ale i např zmiňované e-knihy.

Dospělá žena
Opomeneme-li spotřební elektroniku, kterou již dospělá žena určitě dávno má (notebook, stylový moderní telefon), tak se určitě ještě najde pár zajímavých věcí, kterými by obohatila svůj spotřebně-elektronický sortiment.
První z těchto věcí by mohla být třeba e-kniha. Jak známe z ,,klasické“ představy manželství, muž v obýváku kouká na televizi, žena v ložnici čte knihu… Tak pročpak ne zrovna e-knihu. Stejně nás to jednou čeká všechny (e-kniha místo standardní knihy, nikoli manželství :-)).
Dále si přiznejme, že ženy mají přeci jen větší smysl pro pořádek, proto by jistě ocenily v tomto ohledu pomocnou ruku. A když jim ji nepodá muž, co takhle domácí robot starající se o vysávání, ba dokonce i vytírání?:-)
Volný čas a dovolené bývají u žen často ve znamení fotografování. Proto by právě ani onen digitální fotoaparát neměl v naší zmíňce o spotřební elektronice dospělé ženy určitě chybět. Ať žije zahlcení velkokapacitních zařízení mnoha ,,úžasnými“ snímky.:-)

,,Blondýnka“
Dovolte mi nyní specifikovat ženy lpící na vzhledu věcí, jako blondýnky. Když to může být krásné ,,žůžové“, proč ne. Otázkou zůstává, zdali nezačne blondýnka s tímto ,,úžasným“ vzhledem ustupovat požadavkům na praktičnost věci.
Růžová sluchátka? Může být, na praktičnosti a funkčnosti snad není kde ubrat.
Růžové reproduktory? No, zde již blondýnka nemá pravděpodobně představu o tom, jak by to vlastně mělo fungovat a kdy má smysl je kupovat… Proto vsází především na onu ,,krásnou“ barvu.
Netbook? Krásné, barevné, malé… A co to umí? Sice skoro nic, ale dlouho to vydrží a je to akorát do kabelky… Zdá se, že tento popis by seděl i na více věci v kabelce blondýnky.:-)

Dospělý muž
Součástí každého dospělého muže je, jak mi dá jistě většina z vás za pravdu, auto. Tento dopravní prostředek podtrhuje jednu silnou stránku této poloviny lidské populace, a tou jest smysl pro orientaci. Ten mívá muž oproti ženě přeci jenom ve většině případů lepší. O to méně dá proto muž dopustit na své orientační schopnosti a to třeba právě při cestování autem, na kole, nebo pěšky. A o to více dělá vše pro to, aby byl v tomto ohledu neomylný… K tomu mu dopomáhej bůh, nebo třeba GPS navigace.:-)
Co se týče ,,hovění si“ v autě, tak to není jediné místo, kde si rád muž užívá pohodlí… Ano, ještě je jedno velmi typické místo pro muže, a tím jest gauč nebo křeslo v obýváku. A proč právě zde muž tak rád tráví tolik svého volného času? No protože právě naproti tomuto pohodlnému posezení má svou ,,největší“ a ,,nejlepší“ televizi.:-)
Ale neberme muže (z pohledu spotřební elektroniky) stále takto sobecky. Jako ,,nesobecký“ příklad vezměme třeba digitální kameru, ,,hračku“, bez které by málo který muž vyrazil na dovolenou. Hračku, díky které mohou se svou ženou a dětmi vzpomínat na krásnou dovolenou, i když se již udála před několika lety. Problémem této mužské záliby je, v současné době ,,neomezených“ paměťových prostředků, příliš mnoho videozáznamů, tudíž se stává hned vedle nahrávání, neméně důležitou součástí také editace a sestříhání videa. To už je však jiný příběh….

Žena v důchodovém věku
Ženy v důchodovém věku… To jsou zasloužilé matky a babičky. A každá správná babička má doma na almaře fotečky svých dětí a vnoučat. A v jaké podobě je zde babička má? Využitelný by mohl býti třeba digitální fotorámeček.
Další z oblíbených činností babiček je, že vaří. Proč by také ne, vždyť v tomto oboru mají mnoho zkušeností a ,,mladí“ jejich snahu ocení… Vždyť je to to nejmenší, co pro ně mohou udělat. A když už tráví takových hodin v kuchyni, jistě není od věci mít zde také nějaký ten radiomagnetofon, abychom mohli poslouchat klasickou hudbu, či sledovat aktuální dění ve světě.
No a když už je bábovka hotová, nezbývá než zvednout telefon (ideálně umějící jen volat, nic jiného již nepotřebujeme) a zavolat ,,mladým“, že se pro ni mohou stavit.:-)

Muž v důchodovém věku
Dědečci se na rozdíl od babiček přeci jen zajímají více o sebe, než o druhé... Přeci jsou dospělí, tak si poradí. Mají svůj klid. Ráno se nechají probudit radiobudíkem, přes den několikrát projedou programy v televizi na jejich novém satelitním přijímači, a když jim i to bude málo, tak dají třeba vědět vnukovi, ať jim na flashce nebo na přenosném disku přinese nějaký ten nový film.

Shrnutí - Závěr:
Co dodat na závěr? Spektrum využívané spotřební elektroniky se zajisté mění společně s věkem dané osoby. V potaz je přitom bráno její možné použití, vzhled a v neposlední řadě také cena. To bylo však již patrné ze samotného nadpisu tohoto tématu. To důležité, na co by měl však čtenář po přečtení výše uvedených řádků přijít, je především fakt, že společně s ,,vymírajícími“ generacemi lidí mizí také určité ,,zastaralé“ technologie a s nimi spotřební elektronika… Avšak nezoufejme, mizí pouze proto, protože jsou nahrazovány novými ,,technologickými batolaty“.

Související odkazy:

No comments:

Post a Comment