Tuesday, March 1, 2011

Proč se masově neprosadily mikropočítače 70. a počátku 80. let?

Ačkoli neexistuje žádná přesná definice pojmu mikropočítač, velice často jím bývá označen počítač s mikroprocesorem. Mikroprocesor je důležitou komponentou, bez které by nebylo možné vůbec mikropočítač sestrojit. Proto se nejprve podívejme, co bylo základním impulsem pro sestrojení prvního mikropočítače.

První mikroprocesor sestrojila v roce 1971 firma Intel. Jeho vznik zapříčinil požadavek japonské firmy Busicom, která v roce 1968 vyvíjela kalkulátor, kde bylo zapotřebí 12 specializovaných integrovaných obvodů pro různé funkce. Intel nejprve nabídku nechtěl přijmout, jelikož by výroba tak velkého počtu samostatných obvodů byla velmi složitá a drahá. Marcian Hoff (konstruktér Intelu) však přišel s revolučním nápadem vytvořit univerzální integrovaný obvod, který byl schopen zpracovávat základní logické informace. Intel tak o svou zakázku nepřišel a vznikl tak první 4-bitový mikroprocesor s označením Intel 4004, který pracoval na frekvenci 104 kHz a integroval v sobě z dnešního hlediska úsměvných 2300 tranzistorů.

Obrázek 1 - Microprocesor 4004

Trvalo ještě nějaký čas, než byl mikroprocesor využit i počítači, nicméně vznik mikroprocesoru byl důležitým krokem, který významně napomohl k přechodu od velkých sálových počítačů k mikropočítačům.

Historicky nejúspěšnějším mikropočítačem se stal IBM PC 5150, který 12. srpna 1981 představila společnost IBM. PC se postupem času stalo jakýmsi „standardem“ a jako více méně jediné přežilo až dodnes. Jaké bylo tajemství úspěchu tohoto počítače? Proč se tak masově rozšířil, přestože nebyl prvním ani posledním mikropočítačem a mnohdy ani nenabízel to co mikropočítače konkurenčních firem? Pojďme se tedy nejprve podívat na produkty konkurenčních firem IBM, které měly také potencionální možnost (ačkoli v pozměněné podobě) být dnes na našem psacím stole.

O prvopočátku mikropočítačů můžeme hovořit až v roce 1974, kdy Intel představil nový mikroprocesor 8080. Tehdy spatřilo světlo světa hned několik amatérských návrhů počítačů. Vůbec prvním mikropočítačem, který upoutal pozornost, vyrobila firma MITS, která se původně zabývala výrobou kalkulaček. Tento mikropočítač nesl název MITS Altair 8800. Altair 8800 si ale nemůžeme představovat jako dnešní počítač, jelikož nešel připojit k monitoru ani tiskárně, neměl klávesnici, měl 256 bytů velkou paměť a neuměl ani nahrávat program z kazet. V roce 1977 však fimru MITS získala společnost Pertec Computer a značka MITS tak nadobro zmizela.

Obrázek 2 - MITS Alair 8800

Do hry záhy vstoupil Jack Tramiel – žid, který přižil Osvětim, voják a opravář psacích strojů. Jakožto bývalý voják založil firmu s jak jinak než vojenským názvem „Commodore“. V roce 1976 koupil Jack Tramiel MOS Technologies, která dodávala čipy. Nedlouho poté se zrodila i myšlenka vyrobit počítač „all in one“. S tímto návrhem přišel konstruktér Chuck Peddle. Jack Tramiel souhlasil, ovšem pod podmínkou, že počítač nebude dražší než 500$. Přestože musel Cuck Peddle velmi šetřit (tak např. na šasi bylo použito dřevo místo plastu a namísto monitoru byla zakoupena nejlevnější televize), v lednu 1977 sestrojil první „all in one“ počítač Commodore PET. Tímto počítačem však historie firmy nekončí. V roce 1982 představil Commodore počítač Commodore 64. V průběhu 80. let se však začíná podíl firmy na trhu ztenčovat, odchází i Jack Tramiel a firma dál prodává počítače už jen pod značkou Amiga, ktrou jakožto dceřinou společnost firma Commodore v roce 1984 koupila. Prodej této značky pak přetrval do roku 1992, kdy značka definitivně zmizela z trhu.

Ve stejné době přišel ale s myšlenkou sestrojit „all in one“ počítač i Steve Wozniak, avšak na rozdíl od Jacka Tranimiela neměl tak velké množství peněz, aby mohl nakoupit nejnovější technologie. Přesto byla touha veliká, a tak v roce 1976 založil nadějný elektroinženýr Steve Wozniak, spolu se svým kamarádem Stevem Jobsem v garáži Jobsových rodičů firmu Apple. Třetím spoluzakladatelem byl Ronald Wayne, který ovšem po čtrnácti dnech montování počítačů v tomto provizorním prostředí raději svůj podíl prodal. Jobs byl vynikající obchodník a tak brzy po té, co Wozniak sestrojil jakýsi „zárodek“ počítače, neváhal a sjednal kontrakt na 50 počítačů pro Paulem Terrela, který vlastnil ochod s výpočetní technikou. V červnu uvedli Wozniak s Jobsem první Apple I, který však stále ještě nebyl počítačem „all in one“. Tím se stal až v dubnu 1977 počítač Apple II, kterému však prvenství mezi „all in one“ počítači, vzal o tři měsíce dříve Commodore PET. Kromě těchto dvou počítačů v témže roce i mikropočítač TRS-80 od společnosti Tandy, nicméně Apple II z nich byl nejúspěšnější a objevil se nejen v domovech nejrůznějších nadšenců, ale i v některých firmách. Úspěch firmy Apple byl následně podpořen v roce 1984 uvedením oblíbené série počítačů Macintosh.

V dalších letech se objevovali další vylepšené verze počítačů firem Apple, Commodore i Tandy, ale i další významní hráči na poli konstrukce a vývoje mikropočítačů. Významným konkurentem se stala společnost Atari se svým počítačem Atari 400 a také firma Sinclair, která představila svůj počítač s označením ZX80.

Rok 1981 však znamenal ve vývoji mikropočítačů zásadní zlom. Tehdy totiž na trh počítačů vstoupila i firma IBM, která byla založena již roku 1888 a která se původně zabývala výrobou předmětů denní potřeby jako vah, automatických kráječů masa, hodin pro kontrolu pracovní doby, později pak výrobou zařízení na zpracování děrných štítků pro účetní a statistické účely a od 60. let výrobou velkých sálových počítačů. Svůj první počítač IBM PC 5100 sice IBM představila již v roce 1975, ale ten nebyl technologicky tak dokonalý a komerčně využitelný. 12.srpna 1981 však IBM představila osobní počítač IBM 5150 jako drobný doplněk své nabídky. Co následovalo, nepředpokládal snad nikdo. IBM předpovídala prodej asi 250 000 kusů během pěti let, ale již za rok a půl IBM prodala tři čtvrtě milionu. IBM PC se objevovali všude a o počítače firem Atari, Sinclair, Commodore, Tandy a dokonce i Appelu přestával být zájem, což mělo za následek postupný zánik těchto společnosti (až na firmu Apple, který ale ustoupila do pozadí).

Obrázek 4 - IMB PC 5150

Proč se IMB PC tak masově rozšířily na úkor ostatních mikropočítačů?

Podíváme- li se do historie vývoje mikropočítačů (viz výše) zjistíme, že nejlepší pozici proto stát se nejprodávanější značkou mikropočítačů, měl Apple. V roce 1981 dominoval trhu, byl uživatelsky velmi oblíbený, jako první přišel s uživatelsky přívětivým GUI a operačním systémem. Tak proč právě IMB PC?

1. Je to od IBM – Mnozí zákazníci měli dlouhodobou zkušenost s produkty firmy IBM. Apple, a stejně tak i další výrobci, se zaměřovaly spíše na nadšence a mladé lidi, kteří využívali mikropočítače k výuce, k hrám apod. Většina potencionálních zákazníků však potřebovala využívat počítač pro práci.

2. Zaměření na podnikovou sféru – Tento bod úzce souvisí s bodem předchozím. IBM PC bylo spíše zaměřené na podporu podnikového sektoru

3. Možnost připojení k sálovým počítačům – IBM PC mohly přistupovat k datům sálových počítačů, což je velmi zásadní skutečnost v době, kdy velké množství firem využívalo sálové počítače.

4. Nízká cena a vysoká kompatibilita – IBM PC bylo oproti ostatním levné, a jelikož IBM tento produkt nechránila prostřednictvím patentů mohly se vyrábět kompatibilní počítače.

5. Matematický výkon – Počítači s procesorem 8088 s koprocesorem 8087 mohl jen málokterý mikropočítač v tehdejší době konkurovat.

Zdroje:

http://switch2mac.blog.zive.cz/2010/02/strucna-historie-mikropocitacu-usvit/

http://switch2mac.blog.zive.cz/2010/01/strucna-historie-mikropocitacu-pribeh-prvni-cip/

http://www.svethardware.cz/art_doc-09A21086885BEDC1C1257544007CF477.html

http://www.zive.cz/clanky/25-let-pocitacu-ibm-pc/sc-3-a-131715/default.aspx

http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_inc

http://en.wikipedia.org/wiki/IBM

http://en.wikipedia.org/wiki/Atari

http://en.wikipedia.org/wiki/Commodore_International

http://en.wikipedia.org/wiki/Microcomputer

http://www.apple-history.com/

http://www.old-computers.com/museum/computer.asp?c=191

No comments:

Post a Comment