Thursday, May 20, 2010

SaaS v Číně - hit dnešní doby?

O službách Software as a service (SaaS) toho bylo na tomto webu již napsáno spoustu. Spojené státy, Evropa, dokonce i malá Česká republika přišly stokráte na přetřes. Všechny tyto státy bereme jako členy jisté "IT osy", o které se točí většina informací na internetu. Nezapomínáme však náhodou na region, který nám za našimi zády potichu roste do obří výše - na Čínu?

Přesvědčivá čísla

Pojďme si pro ilustraci projít základní fakta. Čína je obrovský trh. Samotná Čínská lidová republika má dnes 1,338 miliardy obyvatel, a jen za posledních 10 let toto číslo vzroslo o 10 procent. HDP na hlavu je v Číně sice přibližně pětkrát menší, než průměrného Čecha. Uvážíme-li však ten obrovský dav koupěschopných osob, je jasné, že dobýt tenhle rozvíjející se trh musí být snem každého podniku. Zejména hospodářsky vyspělé regiony okolo velkých měst Pekingu, Šanghaje, Guangdongu a Sečuanu dnes nabízejí obrovské šance k ziskům.

Čínský trh s IT také skýtá mnohá překvapení. Roste tempem více než 10% ročně, a to za posledních 10 let. V roce 2009 bylo v ČLR za IT utraceno 52 miliard amerických dolarů.

Nová odvětví skýtají potenciál

Kromě standardních odvětví, jakými jsou prodej domácího software, či správa firemních systémů, se v Číně v posledních letech rozmáhají zejména následující tři oblasti IT:

  • Green IT - neboli informatické služby spojené s úsporou energie. Mezi ně patří různé druhy virtálních kanceláří, greenfieldová datová centra, či recyklační služby spojené se znovuvyužitím starých počítačů
  • 3G sítě - mobilní technologie v Číně poněkud zaostávají za ostatním světem. Vysvětlení se nabízí snadno: na trhu existuje pramalá konkurence, vždyť 70% tamějšího trhu vlastní jediný operátor, státní China Mobile. I proto můžeme s příchodem zahraničních značek očekávat v tomto sektoru velký rozvoj.
  • SaaS - třetím oborem jsou právě hostované služby. Konkrétně v Číně se v posledních dvou letech prosazují zejména tyto aplikace: CRM, ERM, SCM a BI.

Čínský trh s SaaS očekává v nejbližších letech růst o více než polovinu současného objemu. Očekává se, že poptávka po hostovaných službách překročí brzy tempo růstu tradičních (krabicových) IT produktů. Jistou podmínkou je k tomu rozhodně povědomí o takových službách. S tím v Číně nemají prodejci IT žádný problém. Už 3 ze 4 čínských podniků dnes využívá nějakou formu SaaS (zatímco v roce 2009 to bylo pouze něco přes 50%). Dle každoročního průzkumu Springboard Research dokonce 99% společností již o platformě SaaS kdy dříve slyšelo.

Trh SaaS dnes v Číně znamena 6,8 miliardy RMB, což je asi 20 miliard korun. Jednotlivé produkty využívá více než 100 000 firem. A mezi v současnosti nejrozšířenější aplikace patří právě výše zmíněné CRM, dále emailové klienty, a aplikace na podporu spolupráce.

Kde se vzal čínský drak?

Takový rozvoj sektoru SaaS samozřejmě není jen tak. Má své důvody. Čínský trh momentálně očekává zmírnění ekonomického boomu, který země zažívá poslední desetiletí. Čínská společnost, zejména podniky a jejich manažeři, se tak připravují na zavádění efektivizace výroby. A právě SaaS je jednou z možností, jak ušetřit na nákladech, při každodenním fungování podniku.

Mezi další zmiňované výhody SaaS dle čínských manažerů patří zejména nižší náklady pořízení takového systému, či jeho jednodušší správa po zavedení. Vítaný je také rychlejší roll-out (spuštění) samotného systému. Výrazně se tak zkracuje doba mezi objednávkou a samotným spuštěním do provozu.


Další informace o tématu a příklady firem, které v Číně již SaaS využívají naleznete v prezentaci.

No comments:

Post a Comment