Friday, May 14, 2010

One more time: Google Android versus Symbian

Jsou tomu již více dva roky, kdy spatřil světlo světa Google Android. Napoprvé se vtělil do telefonu HTC Dream (T-Mobile G1) na konci roku 2008 a oproti Symbianu, který na thu „žil“ již pěkných pár let, se stal
událostí roku.


Jistě si mnoho z vás klade otázku, proč právě Android vs. Symbian, když nárůst jejich tržního podílu, jak vidno z následujícího obrázku, je oproti konkurenci minimální a navíc jsou jejich tržní podíly naprosto nesrovnatelné?






Odpověď je jednoduchá, oba dva operační systémy jsou založené na bázi open-source. Jak Android, postavený na Linuxu, tak i Symbian. Očekávání i strategie obou hráčů se však zásadně liší.


Přesto, že Symbian má na trhu jasně dominantní postavení, je si vědom, jaká konkurence mu vzniká a snaží se ji „potlačit“ hned v zárodku. Rivalita mezi oběma společnostmi stojícími za těmito operačními systémy je opravdu na vysokém stupni a některé výroky jsou dosti tvrdého ražení. Ostatně můžete sami posoudit například z tohoto článku.


hype efekt


Odvážil bych se tvrdit, že Google a veškeré jeho služby, operační systémy, prohlížeče atd. se "vezou" na hype-efektu celé společnosti. Zjednodušeně řečeno, vše co google udélá, je nejlepší. Nerad bych se pouštěl do debat, zda-li tomu tak je, či není. Některé služby jsou opravdu velmi kvalitně zpracované, jiné mají své lepší konkurenty.


Podobně je tomu i s operačním systémem Android. Jeho pozice byla od začátku velmi růžová a očekávalo se od něj mnohé (neodpustím si poznámku, že s jeho vydáním bylo používáno slůvko launch, což je u open source přinejmenším zajímavé). A opravdu, jeho tržní podíl stále narůstá.

Bohužel však stále ještě není tím, kdo určuje směr a trendy. Je ale samozřejmě velmi těžké se prosadit v tak široké konkurenci, navíc pokud největší hráči na trhu (Nokia, Motorola, Ericsson) preferují a utvářejí Symbian. Proti tak velkým hráčům stojí skoro osamocené HTC, které v některých svých telefonech vsadilo na Android. Ovšem ani takový gigant nedokázal využít obrovského očekávání u Nexus One a zařadil tento telefon pouze do "řady".


Pravděpodobně touto větou pobouřím mnoho příznivců, ale Android bohužel zatím nenabízí uživatelům něco víc než konkurence. Ano, provázanost s ostatními službami googlu je příkladná, ale nabývám přesvědčení, že kvůli tomu si jej uživatelé nepořizují. Prozatím jsou spokojeni už jen kvůli tomu, že vlastní telefon s Androidem. Není to ale málo?

Na druhou stranu třeba Applu tato strategie funguje více než dobře a nikomu nevadí, že nemá to nejvýkonnější pod sluncem. Stačí "když to má logo s jablíčkem" a uživatel jásá. Google však dle mého stále ještě není v takovéto pozici a prozatím to vypadá, že ji ani budovat nehodlá. Musel by totiž zcela změnit marketingové chování.


Prozatím je stav takový, že Symbian diktuje tempo a Android se přizpůsobuje. Proti velké trojce to bude mít velmi velmi těžké.


Do následujících pěti let tedy sázím na Symbian, který se svou širokou vývojářskou základnou, jistě svou pevnost jen tak neopustí. Pokud však Goole neudělá větší chybu, jeho kombinací online služeb dokáže "převálcovat" kohokoli.

No comments:

Post a Comment