Friday, May 14, 2010

Jaké jsou (legální) možnosti stahování hudby v ČR?

Jak již název článku napovídá, v prvé řadě je nutné si ujasnit, jaké způsoby stahování hudby, resp. jakýchkoliv děl chráněných autorským zákonem je možné v České republice beztrestně použít.
Česká republika, jako jedna z nemnoha vyspělých zemí, nepostihuje stahování hudby, filmů či jiných „děl“, přečinu se člověk dopouští pouze v případě, že tyto soubory dále sdílí na internetu. V praxi to znamená, že služby jako RapidShare nebo UložTo jsou u nás naprosto legální, zatímco například u torrentů , kde při stahování souboru dochází rovnou k jeho sdílení je situace opačná. Přesto se zde budu zabývat především způsoby, které jsou nejen legální, ale také placené. V ČR

Online služby


V ČR existují v podstatě pouze dvě rozšířené online služby na stahování hudby, i-legalne a t-music.
Na prvním jmenovaném webu je možné stahovat jak jednotlivé písničky, tak i celá alba. Cena jedné skladby se pohybuje u novějších titulů kolem 40 Kč, u alb je to řádově 300 Kč. V kamenném obchodě, případně při objednání klasického CD přes internet, se ceny pohybují u populárních alb zhruba kolem 500 Kč.
Tato zdánlivá úspora je však vykoupena je však vykoupena poměrně draze, háček se skrývá pod zkratkou DRM. DRM, neboli Digital Rights Management, se obvykle překládá jako správa digitálních práv. Souhrnně se jedná technický způsob, jak kontrolovat či omezovat používání digitálního obsahu.
Konkrétně na serveru i-legalne.cz se pomocí DRM omezuje (číslo ukazuje typický příklad u jedné skladby):
• Počet synchronizací s přenosným zařízením: 25
• Počet vypálení audio CD: 10
• Počet přehrání: neomezeně
• Počet znovustažení při reinstalaci PC: 5.
Dalším, pro mnohé ještě významnějším omezením je formát. Skladby se dají stáhnout pouze ve formátu WMA a k jejímu přehrávání je potřeba mít nainstalovaný Windows Media Player. Hudbu si z i-legalne si tedy na mp3ce, obyčejném telefonu nebo třeba i iPhonu nepřehrajete.
Další možností je předplatit si neomezený přístup. Cena za tuto službu je v současnosti 249 Kč za měsíc, a po tuto dobu má uživatel možnost neomezeně přehrávat a stahovat ze serveru hudbu. Kromě výše uvedených omezení má však tento způsob ještě jednu vadu na kráse – stažené skladby lze díky DRM opravdu poslouchat pouze měsíc, když je chcete poslouchat i po jeho skončení, musíte si zaplatit další období.

Zahraniční služby

Jako příklad zahraniční online služby zde uvedu I-Tunes, která patři nepochybně mezi nejpopulárnější servery na stahování hudby nejen mezi skalními uživateli Applu.
Zde jsou ceny již o poznání příjemnější, za jednu skladbu se zde platí obvykle lehce přes 1 dolar a u celého je to potom přibližně 10 dolarů, což je přibližně polovina toho, co v České republice.
I zde se však uživatel potýkat s nemalými omezeními. Když odhlédneme od specifického požadavku v případě Applu instalovat speciální software, je zde již poměrně typické geografické omezení. Ke stahování hudby je totiž nutné být občanem spojených států. To se dá obejít např. zřízením amerického účtu a vytvoření „fiktivního“ bydliště, přesto je to poměrně velká komplikace a uživatel, který chce za hudbu platit, tak navíc porušuje licenční podmínky. Naproti tomu stojí výhody zejména pro majitele I-zařízení, jako např. možnost synchronizace, automatického stažení hned po vydání skladby atd.
Pro ostatní uživatele možná převáží jednoduchost nákupu u podobných služeb, jako např. 7digital, kde stačí jen „odkliknout“, že je uživatel občanem Velké Británie a může nakupovat za podobné ceny jako na I-tunes.

Streamovaná hudba

S rychlým rozvoje internetu a 3G sítí je stále aktuálnější možnost poslouchat hudbu pomocí streamu.
V poslední je poměrně populární například Last.fm. Zde je možně zadat své oblíbené interprety, možnost si přidat podobné a pak už jen poslouchat…a zdarma. Hlavní nevýhodou je pak kromě nutnosti připojení na internet to, že uživatel neposlouchá přesně tu skladbu, na kterou má zrovna chuť, často ani ne kapelu, což je na druhou stranu při dostatečně velkém rozsahu interpretů už spíše výjimka.
Jako alternativu je možné zmínit i Youtube. Zde si můžete dokonce vytvořit vlastní seznam skladeb (případně využít cizí seznamy) z existujících videí. Díky velké datové náročnosti u videa je tento způsob prakticky nepoužitelný u mobilních zařízení a navíc se poměrně často stává, že je video odstraněno, případně zablokováno pro určitou zemi.

Závěr

Způsobů, jak si u nás poslechnout hudbu je celá řada. Záleží především na preferenci uživatele, jak moc mu záleží na ceně, na obtížnosti řešení a také na jeho nejčastějším způsobu poslechu. Pro uživatele, kteří poslouchají hudbu především na počítači s rychlým připojením, je pravděpodobně nejvhodnější využít streamované hudby z internetu.
Pro uživatele, kteří stahují hudbu často, poslouchají jí nejen na PC a nebojí se platebního styku se zahraničím, se i přes občasnou větší technickou náročnost a porušení podmínek služby vyplatí hudbu stahovat ze zahraničí.
Pro ty ostatní jsou zde české online služby, které ale oproti klasickým hudebním CD/DVD nabízí stále spíše více omezení než užitku.

No comments:

Post a Comment