Thursday, May 6, 2010

Jaká rozdílná zařízení spotřební elektroniky potřebujeme - pohled z hlediska uživatele

Následujícím příspěvkem se s trochou nadsázky snažím o zamyšlení nad tím, jakou spotřební elektroniku vlastně „potřebujeme“. Nejdříve se zamyslím nad tím, jaké zařízení se dnes vlastně běžně používají. Potom nastíním, jaké trendy podle mého názoru se spotřební elektronikou hýbou, a pokusím se z toho vyvodit nějaké závěry pro její budoucí podobu a na závěr se vrátím k otázce, jakou spotřební elektroniku potřebujeme a jakou potřebovat budeme.

Slovo „potřebujeme“ je uvedeno v uvozovkách, protože potřeba spotřební elektroniky je vnímána velice subjektivně. Aby nebyl člověk v dnešním světě naprosto ztracený, „potřebuje“ využívat tři základní výdobytky moderní doby: televizi – protože televize je stále středobodem průměrné české domácnosti, mobil – bez mobilního telefonu není člověk snadno dostupný pro ostatní a to ho může diskriminovat, a internet, tedy počítač – protože mít alespoň e-mail už dlouho patří k základům „gramotnosti“. Bez e-mailové adresy je člověk považován za internetového bezdomovce.

Z tohoto krátkého výčtu je patrné, že nejde o zařízení, která člověk využívá, ale služby, ke kterým získává díky zařízením přístup. Z toho jsem usodil, že podoba spotřební elektroniky není pevně daná. A tak používáme internet z mobilu, televizi sledujeme online na počítači a s využitím televize můžeme i telefonovat (videokonference). Tím chci říci, že oblast spotřební elektroniky vnímám jako velice dynamickou a více než kde jinde tu působí technický pokrok a nové trendy.

Směry, kterými se spotřební elektronika ubírá

Konektivita

Konektivita je zaklínadlo moderní doby. Technologie umožňují, aby každý mohl mít doma vysokorychlostní internet. Připojení k internetu se stává dostupným i pro mobilní zařízení a toho využívají různé komunikátory. Ty většinou používají hlavně manažeři, ale jak už to s podobnými věcmi bývá, očekávám, že v blízké době stejně jako se z velkých mobilů s dvouřádkovým displejem staly poměrně elegantní zařízení, se kterými se nejen telefonuje a esemeskuje, ale i fotí, přehrává hudbu a hrají hry, se z dnešních telefonů stane zase o něco šikovnější a přitom cenově dostupný přístroj, který bude využívat služeb internetu. Samozřejmostí bude spojení s počítačem, televizí, nebo třeba autem. S tím souvisí další směr, a tím je miniaturizace.

Miniaturizace

Miniaturizací je míněn technický pokrok, díky kterému jsou počítačové čipy a s nimi související technologie stále menší a levnější. V blízké době tak najdeme nějaký ten počítač i tam, kde jsme si dříve vystačili například s tlačítkem, nebo otočným kolečkem.

Zamysleme se například nad zmiňovanou televizí. Trendem je zvětšování rozlišení, ztenčování displeje. Televize se pod tlakem internetu stane mnohem interaktivnějším zařízením, které možná nahradí domácí stolní počítač. Vedle plochých displayů s vysokým rozlišením se nedávno objevil další trend, a tím je 3D televize. Tento jistě velmi zajímavý nápad s sebou ale na první pohled nese problémy. Za prvé je to nutnost použití 3D brýlí a za druhé fakt, že se zatím není moc na co koukat. Oba problémy se ale už řeší. Vznikají nové filmy natočené 3D kamerou a existuje i technologie, která dokáže vytvořit 3D obraz i bez použití velkých brýlí. Pokud se tedy tato technologie prosadí, mohl by to být velký krok kupředu.

Technický pokrok samozřejmě pravidelně zasahuje paměti. Levné paměťové karty s velkou kapacitou umožní masovější rozšíření například digitálních kamer nebo mobilních počítačů bez pevného disku.

Miniaturizace a pokrok v oblasti displejů by mohla přinést mnoho zajímavých nápadů. Například ohebný displej firmy Sony, který je zatím ve stádiu prototypu by teoreticky mohl dát vzniknout třeba náramku, který je displejem doslova potažený. Ten pak může zobrazovat třeba dekorativní obrázek, aktuální čas, nebo třeba video z youtube. A proč vůbec video pouštět na malém displeji, když se bude dát z kapesního zařízení promítnout na stěnu? Tohle už umí mediální přehrávač Samsung MBP200 Pico.

Ekologie

Do popředí zájmu se dostává také ekologie. Nové technologie přináší často energetické úspory a tím jsou ekologičtější. Je to například menší spotřeba energie moderních displejů, nebo systém, který vyhodnotí, že obrazovku nikdo nesleduje, a tak ji vypne.

Bezpečnost

Některé produkty se snaží zaujmout svým vlastním pojetím bezpečnosti. Notebooky například používají pro identifikaci uživatele otisk prstu, nebo snímání obličeje kamerou. Známý kapesní nůž Victorinox například obsahuje flashdisk, který je kryptován pomocí otisku prstu.

Ovládání a design

Ovládání a design je v současné době jeden z klíčových atributů úspěšnosti mobilních zařízení. iPhone odstartoval trend upatlaných dotykových displejů, a protože zdá se dobře funguje, bude se v něm pokračovat. Logickým krokem by mohlo být dotykové ovládání osobních počítačů a předpokládám, že se podobná technologie využívající ruce, nebo speciální pera pro použití na PC jistě objeví. Můžeme se tedy těšit na ovládání ve stylu filmu Minority Report. Klávesnice a myši ze stolů ale pravděpodobně ještě hodně dlouho nezmizí.

Budoucnost

V budoucnu očekávám, že my uživatelé budeme mít vyšší nároky na služby, které budeme využívat. K nim budeme přistupovat buďto jediným zařízením, nebo budeme využívat zařízení speciální, které bude zaměřené pouze na jednu konkrétní činnost. Obě z řešení mají své výhody. Mít na všechno jedno zařízení je velice praktické. Na druhou stranu, mít speciální zařízení určené pro jednu konkrétní činnost (například čtení knih) slibuje například jednoduchost a efektivní ovládání. Stejně jako tendence do jednotlivých zařízení slučovat funkcionalitu zařízení jiných by stejný motor (tím myslím stále trvající trend klesající ceny elektroniky, konektivita atd.) mohl hnát spotřební elektroniku zase opačným směrem. Tedy směrem ke specializaci a rozpadu dříve jednolitých zařízení. Přínosem bude mimo jednoduchosti a efektivního ovládání například design a lepší vhodnost do různých situací. A to by mohly být atributy, které otevřou produktu cestu mezi širokou veřejnost.

Další prvek, který by se podle mého názoru mohl u elektroniky objevit, je nějaká množina standardních funkcí, které každé zařízení prostě bude mít. U mobilního telefonu je například velmi praktické, že když ho někam položím a nemohu ho najít, stačí na něj zavolat a po zvuku se hned najde. Stejnou funkcionalitu ovšem často postrádám u klíčů, foťáku nebo mp3 přehrávače. Snad tento problém vyřeší rozšiřující se konektivita. Bezdrátové připojení těchto zařízení by uživatele také mohlo zbavit věčného souboje s různými kabely a speciálními konektory. Budoucnost mobilní elektroniky je z mého pohledu velmi pozitivní.

Zpět k otázce

Na závěr bych se rád vrátil k otázce, jaká rozdílná zařízení potřebujeme. Protože jsem na tuto otázku nenašel objektivní odpověď, otázku jsem přeformuloval. Otázkou už není, která zařízení spotřební elektroniky potřebujeme, ale která nás lépe zabaví a která nám zpříjemní komunikaci nebo umožní lepší práci.

Na novou otázku si sám odpovím, že taková která se lépe hodí do situací, ve kterých je hodláme využívat.
Co mohu s jistotou říci je, že vždy budeme potřebovat nějaké to zařízení. A jaká bude jeho podoba je podle mého názoru otázkou osobních preferencí.

Zdroje

http://www.zive.cz/clanky/jak-vidi-budoucnost-pocitacu-sef-intelu/sc-3-a-150420/default.aspx
http://www.novinky.cz/internet-a-pc/hardware/153233-jak-bude-vypadat-budoucnost-pocitacu-a-mobilu.html
http://technet.idnes.cz/las-vegas-zive-hazard-porno-hvezdy-a-trendy-ve-spotrebni-elektronice-1j4-/tec_reportaze.asp?c=A090109_230321_tec_reportaze_kuz
http://technet.idnes.cz/mp3-prehravac-od-samsungu-promita-filmy-na-zed-novinky-sony-a-iriver-z-las-vegas-gcs-/tec_reportaze.asp?c=A090111_023856_tec_audio_kuz

http://technet.idnes.cz/otestovali-jsme-prvni-projektor-na-prezentace-i-filmy-ktery-se-vejde-do-kapsy-1x7-/tec_video.asp?c=A081026_235630_tec_video_vse
http://www.digitalnidomacnost.cz/3d-televize-bez-bryli-a-nebo-rovnou-4d/
http://www.hdtvblog.cz/novinky/philips-prevedl-3d-televizi-s-quad-hd-rozlisenim

No comments:

Post a Comment