Thursday, March 4, 2010

Proč se neprosadil Apple Macintosh oproti PC s MS Windows

Apple je mezinárodní společnost, která se zaměřuje na výrobu spotřební elektroniky, serverů a vývoje software. Když pominu známé produkty Apple posledních let, tak nejznámějším výrobkem za delší historii firmy je osobní počítač Apple Macintosh. Macintosh resp. Mac je označení pro více druhů počítačů vytvořených a prodávaných společností Apple. Ač byl Apple na trhu osobních počítačů již od počátku známou úspěšnou firmou, nakonec byl převálcován Microsoftem a jejich Windows. V tomto článku se podíváme na to, kdy a proč se tomu tak stalo.

Počátky Macintoshe

Projekt osobního počítače Macintosh se začal vyvíjet koncem sedmdesátých let. Základní myšlenka byla levný počítač pro běžného zákazníka. Paralelně s vývojem Macintoshe Apple pracoval na výkonnějším a dražším PC s názvem Lisa. Steve Jobs si uvědomoval prodejnost Macintoshe a proto se na něj zaměřil a jeho vývoj začal ho řídit svým směrem. Jeho myšlenkou bylo, že důležitým aspektem pro operační systém bude kvalitní uživatelské rozhraní a že bez něj bude jakýkoli počítač neprodejný. V roce 1984 Apple představil na trh Macintosh, který se stal velmi úspěšný oproti Lise. V této době je Apple největším hráčem na trhu a budoucí konkurence Microsoft teprve pracuje na Windows 1.

První negativní bod v životě Macintoshe

Apple bohužel musel přeprogramovat operační systém pro Macintosh, protože byl čistě založený na GUI. To dlouho trvalo a mnoho vývojářů se tomu vyhnulo a tak trpěl nedostatkem software třetích stran. Nicméně Apple kancelářský balík Macintosh Office. Díky špatné reklamě však byl neúspěšný. Stejně tak se Apple snažil prorazit jiným prodejním kanálem, kdy umožňoval zákazníkům si vzít Macintosh domů na ozkoušení. I to ale skončilo fiaskem a cena musela být zvýšena o 25 procent. A navíc v roce 1985 odešla a jak se později ukázalo klíčová osoba Apple – Steve Jobs. Ten si založil vlastní softwarovou společnost.

http://www.youtube.com/watch?v=PYP1Tjgt1Ao

Neúspěšná lemmings reklama

Vhodný nástroj pro grafiky a vzestup

V druhé polovině osmdesátých let Apple dokázal z Macintoshe udělat dobrý nástroj pro grafiky. Nabídl totiž k Macu laserovou tiskárnu a dobré grafické nástroje od firem třetích stran jako například Adobe Photoshop. Ačkoli Mac brzy narazil na problém s nedostatkem výkonu, který nebylo možné jednoduše zvýšit, dokázal se Apple i přes tento problém dostat. Do roku 1990 nebyl Microsoft s jeho Windows nebezpečný. Windows řady 1 a 2 se operačnímu systému v Macu moc nepřibližovaly.

Zlom

Počátkem devadesátých let vydal Microsoft novou verzi Windows a sice verzi 3. Ta byla levná a pro běžné uživatele lehce použitelná. Apple na to reagoval vydáním několika levných verzí Macu, včetně notebooků. Prodejním kanálem byla síť obchodníků. Po přejmenování některých produktů se zákazníci nebyli schopni ve verzích Macu vyznat, což jeho prodeje snížilo. Apple se navíc zaměřil ještě na jinou spotřební elektroniku a vynakládal velké množství peněz na jiné projekty než Macintosh. Obecně vzato stále Apple prodával dražší, ikdyž lépe softwarově vybavené počítače.Některé funkce jako třeba multitasking mu však chyběly. Microsoft nemohl zvolit jinou strategii než nízkou cenu, za kterou však nabídl použitelný počítač. To vedlo k tomu, že Microsoft ukrajoval tržní podíl a zisk z prodaných Macintoshů díky cenovému boji, již nebyl takový. Apple se však stále spoléhal na příjmy z vyšších cen produktů a nikdy nijak dramaticky na útok Microsoftu s Windows nezareagoval. Jediným ohlasem bylo podání několik žalob proti MS, za okopírování grafického rozhraní a jiných nápadů Apple. Nicméně soud vždy rozhodl ve prospěch MS. Apple, Motorola a IBM vytvořily alianci. Ideou mělo být použití dobrého IBM a Motorola HW a Apple software, jenž by nechalo klasické IBM-PC s Windows daleko za sebou. To se však nepovedlo.

Další pokles a vyřešení situace

Windows 95 s počítači s procesory Pentium dokázaly nabídnout uživateli multimediální nástroje a dobrý výkon IBM-PC. V tuto chvíli měl MS už rapidně větší podíl na trhu než Apple. Ten měl svůj systém nazvaný Systém 7. Apple se rozhodl umožnit tento systém spouštět i na hardware třetích stran. To ale stálo Apple nakonec mnoho peněz na ušlých ziscích. O tři roky později byl již představován Windows 98. Apple se také snažil vylepšit svůj operační systém, což se mu moc nedařilo. V té době byl Apple již dva roky ve ztrátě. Rozhodl se proto koupit společnost Steva Jobse, která měla vyvinutý dobrý operační systém. Ten se opět dostal do vedení Applu. Apple ohlásil novou verzi Macintoshe IMac, která zaujala jak designově tak funkčně. Operační systém původně nazvaný System 7.7 byl přejmenován na verzi 8, aby výroci hardware třetích stran nemohli software na svým harware prodávat. Od té doby začal Apple opět růst, ale to zas někdy jindy..


Klíčová selhání Apple

  • Absence Steve Jobse ve firmě
  • Vysoká cena produktů
  • Špatné prodejní kanály a slabý marketing
  • Neschopnost kontinuálně vylepšovat operační systém
  • Uzavřenost Apple a neochota spolupracovat s jinými firmami

No comments:

Post a Comment