Friday, April 16, 2010

Proč se neprosadil Tablet PC v roce 2003 (a Pen Computing v roce 1996) a prosazuje se iPad?

Důvodů, proč se neprosadil Taplet PC a Pen Computing je velmi mnoho, v tomto článku se pokusím nad některými z nich pozastavit a odůvodnit tyto jednotlivé příčiny. Jako referenčního zástupce Tablet PC budu používat HP Compaq TC1100 z roku 2004.

Co je to Tablet PC?


Tablet PC je zařízení, které v sobě obsahuje plnohodnotný počítač (notebook). Umožňuje tedy připojit různé periferie přes USB, firewire nebo číst paměťové karty.
Zpravidla se ovládá pomocí elektronického pera, které bezdrátově komunikuje s displayem Tabletu PC a dotyk a jeho síla je zachytávána samotným perem. Na rozdíl od klasického PDA nebo navigace tedy není horní vrstva displaye odporová.
Operační systémy používané v Tablet PC jsou v podstatě dva. Dříve to byly Windows XP Tablet PC Edition a nyní nastupují Windows 7 s nativní podporou dotykových displayů.

Čím se liší iPad od Tablet PC?


Rozdíl viditelný na první pohled je v absenci klávesnice u iPadu a jeho celková odlehčená konstrukce. Ovládání je řešeno na bázi kapacitního displaye, není tedy k ovládání nutné žádné pero. iPAD neobsahuje USB a ani firewire porty. Operační systém je iPhone OS v modifikované verzi.

Důvody úspěchu iPad a neúspěchu tablet PC.


Cena


Dle mého názoru, zásadním neúspěchem platformy Tablet PC je cena těchto zařízení. V době uvedení HP TC1100 byla pořizovací cena tohoto tabletu přibližně 50.000 Kč. iPAD se nyní prodává za cenu od 10.000 Kč. Ceny notebooků v té době byly také vysoké a důkazem potvrzujícím mé tvrzení je jejich hromadný nástup po snížení jejich cen na úroveň cca 25.000 Kč a jejich srovnání s cenami stolních počítačů.
Obrovským fenoménem současné doby jsou Netbooky, které se začaly prodávat za cenu již od 7.000 Kč. Mimo jiné jim tato cena skutečně zaručila obrovský úspěch a při nastavené ceně za iPad kolem 10.000 Kč by tento faktor neměl být pro člověka se zájmem o nákup iPadu limitující.

Marketing a strategie Apple


Apple se v podstatě, jako jediná firma, zabývající se IT a CE, drží strategie, kdy vydává velmi omezený počet modelů jednotlivých zařízení a vždy před vydáním nové verze či úplné novinky spustí obrovskou marketingovou kampaň, která je navíc podporována zájmem svých, zejména skalních, fanoušků.
Na rozdíl od Apple, například již zmíněné HP, má obrovské množství produktů a modelů. Jsou to desítky tiskáren, notebooků nebo stolních počítačů. Marketing těchto firem je zaměřen zejména na globální propagaci značky a při vydání každého nového notebooku většinou nedochází k žádné masové propagaci a tento model v podstatě zapadne mezi další modely.
O vydání iPadu se hovoří již několik měsíců a celý internet je v podstatě zahlcen informacemi o tomto produktu ještě před prodejem jediného kusu.

Internet


Jedním ze zásadních neúspěchů Tablet PC byla svým způsobem nevhodná doba vydání těchto produktů. Internet v roce 2003 nedával ještě takové možnosti interaktivity uživatelů, nebylo tolik možností, jak na Internetu trávit volný čas a ani připojení nebylo tak rychlé a v takové kvalitě dostupné v běžné domácnosti.
V současné době, kdy uživatel zároveň se spuštěním počítače spouští i internetový prohlížeč je iPad velmi dobrý nástroj, pro prohlížení obsahu dostačuje, fungují na něm programy pro komunikaci přes internet a není nijak velký a ani těžký a ani složitý na ovládání, což se o dřívějších Tablet PC nedalo říci.

Aplikace


Vzhledem k tomu, že Tablet PC dříve obsahoval pouze klasický operační systém Windows XP, daly se na něm provozovat aplikace stejné, jako na obyčejných PC, výhoda oproti těmto obyčejným PC byla pouze v možnosti ovládání. Motivace pro to, pořídit si Tablet PC, tedy nebyla aplikacemi nijak podporována a člověk si tedy musel hodně rozmyslet, zda mu tato přidaná hodnota v podobě ovládání dotykovým perem stojí za o tolik větší náklady na pořízení, než obyčejný notebook.
IPad využívá modifikovanou verzi iPhone OS známého z mobilních telefonů iPhone a v současné době obsahuje tisíce méně i více užitečných aplikací a her. Vzhledem k tomu, že iPad obsahuje pohybový senzor, je možnost ovládání ještě rozšířena o tuto funkcionalitu.

Otázky k zamyšlení


Dosáhne iPad úspěchu i u uživatelů, kteří nejsou pouze zastánci Apple?
Lze použít iPad i k práci, nebo je to jen „hračka“?
Je platforma Tablet PC již mrtvá?

Zdroje:
http://www.svethardware.cz/art_doc-4345E304306A9035C1256C8400535891.html
http://h18000.www1.hp.com/products/quickspecs/11755_na/11755_na.html
http://tn.nova.cz/magazin/hi-tech/pocitace/notebooky-ohrozeny-v-sobotu-se-zacne-prodavat-ipad.html

http://www.zive.cz/clanky/cernobile-tablet-pc-nebo-ipad/sc-3-a-151020/default.aspx


No comments:

Post a Comment