Wednesday, April 28, 2010

iPad a jaké jsou požadavky uživatelů na mobilní terminály

O Apple iPadu toho již bylo řečeno a napsáno hodně. Podívejme se teď ale iPad z jiného úhlu. Z úhlu, který nemá nic společného s banchmarky a porovnávání papírových funkcí s konkurencí (například: procesor, operační paměť, rozšiřitelnost SD kartami, uzavřenost systému).

Pokud se ale nebojíte, že iPad vás zkazí (a stanete se pouze "hloupým" konzumentem), dle slov amerického prezidenta, pojďte se se mnou podívat na iPad z jiného úhlu.

Z historického hlediska tu již pokusy o "iPad" byly. Pokud se na to podíváme obšírněji, můžeme považovat za mobilní terminál i PDA zařízení, ty se ale ve větší míře neprosadili a iPadu je prodáno už přes milion kusů a to pouze v Americe. Čím to tedy je, že iPad se prodává, i přesto, že je odbornou veřejností kritizován, jsou propírány jeho nedostatky a celkově se mu velké šance na úspěch nedávaly?

Je to prosté. Síla je ve specializaci. iPad pro uživatele dělá jen pár věcí, ale ty jsou dotažené k dokonalosti (prosím slovo dokonalost berte s rezervou). Protože ten kdo nakonec rozhoduje je uživatel. Je člověk, který má využití pro toto zařízení a bude ho používat.

Jednoduchost ovládání televize (pokud nepočítáme složité domácí systémy) boduje. Co tedy já jako uživatel očekávám od "mobilního terminálu" / bráně ke službám?
  • rychlý start
  • kancelářské aplikace
  • komfortní web
  • mapy
  • dotykový display
  • výdrž na baterii
  • přenositelnost
  • cena
  • organizér
Na internetu trávím většinu času ať už prací, nebo zábavou. Prací myslím hledání informací, připrava dokumentů a komunikaci. To jsou snad opravdu základní činnosti, kterým se uživatel na internetu věnuje. Ve větším zobecnění řekněme, že nemůžeme vytvářet obsah / konzumovat obsah. I přes to, že iPad je primárně pro konzumaci, díky webovým službám a SaaS nabízených prostřednictvím webu můžeme iPad proměnit na produktivní terminál.

Tyto charakteristiky musíme vidět v souvislosti s ostatním vývojem kolem internetu a technologií.
  • Na webu, pomocí webového prohlížeče můžeme udělat většinu toho, co člověk dělá na webu převážnou většinu času.
  • Dostatečné množství specializovaných aplikací i pro "mobilní terminály" (iPad zvlášť, a to díky komunitě uživatelů a velkému počtu vývojářů)
Ale má to svá úskalí. Určitě nepočítejte s Flashem, i když to se možná taky změní, a to díky aktuálnímu vývoji kauzy Apple iPad/iPhone vs Adobe Flash. Prozatím budeme muset zvířátka z FarmVille a rybičky z FishVille krmit ze svého notebooku.

IT je nástroj, ale od stylu uvažování se odvíjí to, jak s ním bude zacházeno. Proto dnes musíme daleko více přemýšlet, protože technologie jako taková nám limity neklade, limitováni jsme myšlením.

Pokud vás můj nástin zaujal, podívejte se na interaktivní prezentaci v Prezi, která je součástí tohoto příspěvku. A také budu velice vděčný za vaše postřehy, jsem otevřený diskuzi.

Zdroje:
http://technet.idnes.cz/obama-ipady-a-playstationy-odvadeji-pozornost-amerika-potrebuje-vzdelani-15h-/tec_technika.asp?c=A100512_003927_tec_technika_pka
http://notebooky.idnes.cz/ipad-se-prodava-jako-rohliky-za-necely-mesic-milion-kusu-p2p-/vyrobci.asp?c=A100503_153637_vyrobci_jza
http://superapple.cz/2010/04/premysleni-o-flashi-otevreny-dopis-steva-jobse-kompletni-preklad/

No comments:

Post a Comment