Friday, April 16, 2010

Apple iPad: Jaký bude mít vliv na podobu a ergonomii webových stránek?

Nepodporuje flash?! A co dynamické a interaktivní prvky na internetu? Co oblíbené hry na facebooku? Co přijde dál?

Apple iPad vstoupil na trh a jak se pomalu ale jistě stává tradicí u novinek od této společnosti, strhl na sebe i iPad hned od počátku velkou pozornost. Důkazem může být např. počet prodaných kusů během prvního dne, zájem novinářů, blogerů a široké věřejnosti. Zájmu se těší také na straně tvůrců aplikací a co je velmi důležité, také na straně tvůrců webových stránek a „silných hráčů“ na internetu. Mezi ně bychom mohli zařadit New York Times, CNN a spousta dalších.

Revoluce nebo evoluce?

iPad představuje mnoho způsobů a možností využití, přičemž jedním z nejdůležitějších pro většinu uživatelů pravděpodobně bude prohlížení webových stránek. Prohlížeč, který využívá, je jak jinak než „mobilní“ Safari. Podporuje nejnovější webové standardy včetně HTML5, CSS3, JavaScript. Na první pohled se zdá, že ve výčtu „něco“ chybí. Tím něco je Flash, který nepodporuje a patrně ani podporovat nebude. Absence Flashe je známa již z jiných iPhone OS zařízení, takže se zase o takové překvapení nejedná.

S příchodem iPhonu na trh se začala transformovat spoustu webů tak, aby byly schopny formátovat jejich obsah. Směry, kterými se k dosažení tohoto efektu postupovalo, existují nejméně dva:

  • iPhone optimalizované stránky s uživatelsky přívětivými navigačními prvky
  • iPhone aplikace

Se vstupem iPadu na trh lze pozorovat podobné efekty jako při vstupu iPhonu. Jedná se o zařízení, které se také ovládá pomocí prstu, avšak nyní jsou změny, ke kterým dochází mnohem viditelnější a více se dotýkají širší skupiny webů, potažmo vývojářů. Důvodem proč by iPad měl mít mnohem větší dopad na internet než iPhone je ten, že je prostě větší. Displej o velikosti 3,5 palce není zrovna tím nejvhodnějším pro zobrazování webového obsahu. S iPadem mizí největší omezení, tedy „těsnost“ displeje na který je potřeba obsah zobrazit. Tvůrci webů tak pravděpodobně budou velmi zřídka potřebovat vlastní aplikace ke korektnímu zobrazení a vsazení všech potřebných informací. Ve skutečnosti bude stačit provést „pouze“ optimalizaci.

Jak se mění weby

Současný internet je z velké části o video obsahu. Zde iPad naráží na absenci Flashe. Je to problém? Podle toho, jak se zachovalo několik velkých hráčů na internetu, se zdá, že ne. Přímo pro iPad připravili video přehrávač založený na HTML5. Jako příklad můžeme jmenovat video servery Vimeo a Youtube. Také velcí hráči v oblasti zpravodajství a magazínů nezůstávají pozadu. Např. Time a New York Times jsou také opatřeny HTML5 tagy a problém absence Flashe se již nezdá tak znatelný. Zejména díky tomu, že velcí hráči přechází na nové technologie a upravují své weby tak aby byly korektně zobrazitelné i na iPad, dostávají se tyto technologie do povědomí uživatelů a jakoby vyvolávají pocit jejich potřeby.

Apple zveřejnil seznam webů, které jsou „iPad Ready“. Zjednodušeně by se dalo říci, že se prakticky jedná o weby, které nejsou založeny na Flashi. Applu jde o využívání webových standardů a o to, aby na iPadu vypadaly hezky. Pokud si budete chtít zkusit jak vypadají weby na iPad, postačí vám k tomu prohlížeč ve kterém můžete změnit User-Agent. Nejlepšího výsledku samozřejmě dosáhnete při použití prohlížeče Safari, jelikož od ostatních prohlížečů má trochu odlišnou představu o CSS. User-agent pro zobrazení webového obsahu tak jako na iPadu je následující:

Mozilla/5.0(iPad; U; CPU iPhone OS 3_2 like Mac OS X; en-us) AppleWebKit/531.21.10 (KHTML, like Gecko) Version/4.0.4 Mobile/7B314 Safari/531.21.10

Jak to všechno skončí

Je zajímavé sledovat, jak zařízení slibující nejlepší prohlížení webů skutečně hýbe internetem. Není to Apple, kdo se přizpůsobuje. V současné chvíli se zdá, že weby se přesouvají od používání proprietárních formátů, těžkopádných designů a špatně psaných zdrojových kódů k otevřeným standardům, efektivnějšímu rozvržení a jednoduššímu používání. Jednodušší používání a ovládání samozřejmě souvisí také s tím, že iPad se ovládá dotykem prstu a proto jakékoliv malé odkazy či ovládací prvky jsou nežádoucí a je snaha je eliminovat. Naopak dotykové ovládání a multitouch přináší řadu možností a příležitostí. Bude rozhodně zajímavé sledovat, jak budou tvůrci webů těchto příležitostí využívat.

Webové standardy, které Apple nyní tak silně prosazuje s příchodem iPadu prosazoval již dříve. Byl značně zapojený do webových standardů a prací na „WebKit rendering engine“, která pohání Safari, Chrome a většinu mobilních prohlížečů. Fakticky by se dalo říci, že se tím nadefinovaly standardy pro mobilní prohlížení.

Otázkou je, zda všechny standardy a nutné podmínky pro korektní zobrazení webového obsahu na iPadu budou akceptovány většinou tvůrců webových stránek, resp. dodavateli jejich obsahu. Události několika posledních týdnů nasvědčují, že tomu tak opravdu bude. Ve skutečnosti není zase tolik na výběr. Lidí používajících iPhone OS zařízení není zrovna málo. Pokud si myslíte, že není potřeba předělávat design stránek kvůli lidem používajícím iPhone OS zařízení, jelikož stejně nejsou důležitým segmentem trhu, na který se zaměřujete, pravděpodobně se pletete.

Požadavky Apple na budoucí podobu webových stránek a nastupující trend velí jasně. Pryč s Flashem, přichází webové standardy! Flash, „:hover efekt“, vyskakovací okna a proměnlivá šířka stránky, to vše pravděpodobně časem vymizí. Dotykové ovládání se z mobilů začíná přesouvat přes tablety do osobních počítačů, a proto druhým nastupujícím trendem není nic jiného, než uzpůsobování dotykovému ovládání. Budou tak postupně mizet titěrné prvky a malé odkazy. Také se zdá, že optimalizace stránek pro rozlišení 1024x768 jen tak nezmizí.

Je to skutečně tak?

Mnoho článků a diskuzí pod nimi poukazuje na nedokonalý Flash. Upozorňuje na jeho chyby a nedostatky a možná bezpečností rizika s ním spojená. Avšak je ve skutečnosti Flash opravdu tak špatný a zatraceníhodný, nebo ve skutečnosti jde o stokrát opakovanou lež proklamovanou společností Apple, která se pomalu stává skutečnosti? Ano, Flash představuje jistá bezpečnostní rizika a nedokonalosti, ale nejde ve skutečnosti společnosti Apple pouze o ochranu svých iTunes a zachování existujícího obchodního modelu zajišťujícího společnosti nemalé příjmy?

Zdroje

http://www.lupa.cz/clanky/ipad-a-vsechno-co-jste-o-nem-chteli-vedet/

http://gizmodo.com/5504402/how-the-ipad-is-already-reshaping-the-internet-without-flash

http://jablickar.cz/weby-se-pripravuji-na-ipad-bez-flashe/

http://www.zive.cz/bleskovky/absence-flashe-v-ipadu-nevadi-vznikaji-ipad-ready-weby/sc-4-a-151661/default.aspx

http://valka.info/notes/2010/02/web-design-ipad/

No comments:

Post a Comment