Friday, June 8, 2012

Proč se Nokia dostala do problémů? Šlo jim zabránit?



Proč se dostala do problémů Nokia? Šlo jim zabránit?

Co je Nokia

Jedná se o nadnárodní společnost, která sídlí ve finském Espoo. Předmětem její činnosti je výroba telekomunikačních zařízení a infrastruktury pro telekomunikační sítě. Její role ve finské ekonomice je již dlouho velice silná. Nokia dosahuje většího obratu, než je státní rozpočet Finska. Na HDP se podílí v současnosti asi 1,6%, dříve to byla procenta až 4. Nokia je akciová společnost, kde téměř polovinu vlastní američtí investoři.

Historie firmy

Založení firmy se datuje do roku 1865. Nokia byla založena ve městě Nokia Fredrikem Idestamem. Původním zaměřením byl papírenský průmysl, později také gumárenské výrobky. Po druhé světové válce začala Nokia vyrábět i telefonní kabely a telefony. Později pronikla i do telekomunikační elektroniky. Ve dvacátém století se Nokia zbavila své gumárenské divize a více se zaměřila na mobilní telefony. Později dokonce vyrobila svůj první netbook.

V podstatě až do roku 2009 měla Nokia neotřesitelnou pozici na trhu mobilních technologií. Poté, co na trh přišly první iPhony a další smartphony se však situace poněkud změnila. S nástupem nových technologií se z různých důvodů její pozice silně oslabila. Proč tomu tak je? K tomu se dostaneme za chvíli.

Důvody ztráty pozice na trhu

Nyní si řekneme, proč vlastně Nokia ztratila svou pozici neohroženého lídra na trhu. Těchto faktorů je pochopitelné více.

  • Nepřizpůsobení se americkému trhu
Nokii potkal podobný osud, jako společnosti jako Motorola, Siemens či Sony-Ericsson. Americký trh je specifický, ale hlavně úplně jiný, než evropský či asijský. Jak jsem již psal, zuby si zde vylámaly i jiné společnosti. Hlavní důvod propadu Nokie se ale jmenuje Apple. Jeho iPhone přišel na trh jako první zástupce takzvaných chytrých telefonů. Přišel v takové formě, jakou dodnes žádný jiný výrobce nedokázal vyrovnat. Snad kromě Samsungu Galaxy SIII, což je první vážnější konkurent tohoto telefonu. Ale zpět k Nokii. Nokia nedokázala zareagovat na nástup iPhonu. S prvním smartphonem přišla tři roky poté, co na trh vstoupil iPhone. Navíc zdaleka nedosahovala takových kvalit a funkčnosti. To byla tedy cesta do pekel. Vzhledem k náročnosti amerického trhu bylo jasné, že ztratí svou výsadní pozici. Což se stalo a pravděpodobně už ji nikdy nezíská zpět.

  • Špatná cílová skupina
Dalším faktorem, proč Nokia ztratila svou pozici na trhu mobilních technologií, je fakt, že ona sice začala vyrábět chytré telefony, ale špatně zacílila na potenciální klienty. Na to, aby se její výrobky začaly masově prodávat, je třeba oslovit zákazníky méně majetné, jelikož na drahé telefony nemá možnost dosáhnout tolik lidí. Jenže Nokia začala vyrábět drahé, sice technicky vyspělé a vychytané, telefony, čímž zacílila na manažery, ale již se tolik nezajímala o méně majetné lidi. To byla velká chyba, jelikož manažeři již většinou vlastnili iPhony a ostatní na jejich produkty neměli.

  • Moc modelů
Toto je také důvod poklesu jejich preferencí. Apple má jeden model, který pravidelně inovuje či vydává novější verze. Nokia naproti tomu vytvořila široké portfolio mobilů, které nabízí. Jenže, jaký telefon si vybrat? U Applu je to jednoduché, ale u Nokie?

  • Přechod z OS Symbian na OS Windows Phone
Operační systém mobilního telefonu je dalším faktorem. Od začátku, kdy spustila Nokia výrobu chytrých telefonů, začala používat OS Symbian. Tento, podle různých názorů nejslabší, operační systém byl od začátku slabinou jejich chytrých telefonů. To ještě není ale ten největší problém. Když už si uživatelé Nokií začali zvykat na Symbian, udělala Nokia další chybné rozhodnutí. A sice navázala spolupráci s Microsoftem. Výsledkem je operační systém Windows Phone, který samozřejmě vrátil jejich pozici opět na začátek. Uživatelé se museli orientovat na nový operační systém, na který ani nebyl dostatek aplikací. Tímto rozhodnutím Nokia ztratila také potenciální klienty. A i když je tento operační systém v dnešní době již na slušné úrovni a i počet aplikací se rapidně zvýšil, je díky tomuto kroku hodně pozadu. Celkový efekt ale uvidíme později, třeba to nakonec bude krok, který Nokii zachrání od úpadku.

Důvody domnělé

  • Finský nacionalismus
Toto je pouze moje domněnka. Tolik tedy pro začátek. Co tím ale vlastně myslím? Do nedávna Nokii nevedl nikdo jiný, než Fin. To znamená, že celá firma byla protkaná finskou náturou a ve firmě nebyl internacionální pohled na celou problematiku. Když se podíváme do jakékoli nadnárodní společnosti, bývá vedení složeno z lidí různých národností, právě kvůli globálnějšímu pohledu. Fin totiž těžko bude znát americkou mentalitu, a tím pádem se rapidně snižuje pravděpodobnost, že na americkém trhu bude společnost úspěšná. Navíc, když k tomu připočteme, že Nokia nehodlala díky tomuto problému, upravovat evropské modely pro americký trh, nastává zásadní problém.

  • Netbook
Toto je také můj osobní názor. Myslím si, že firma, která rychle opouští všechny vydobyté pozice, by se měla pokusit zlepšit svou reputaci na tom samém poli. Nokia místo toho investovala mnoho finančních prostředků do nové technologie, se kterou neměla žádné zkušenosti. Jestli to bude krok správný či špatný ukáže až čas, ale podle mě, v jejich finanční (ztrátové) situaci to byl krok špatný.


Šlo problémům zabránit?

Podle mého názoru šlo i nešlo. Samozřejmě šlo udělat lepší manažerská rozhodnutí. Bylo možné předvídat, bylo možné reagovat rychleji. Nokia mohla vynechat americký trh a zaměřit se na evropský. Takovýchto rozhodnutí mohlo být uděláno mnoho. To, že se management rozhodl většinou špatně, může souviset s důvodem, který jsem uvedl výše, a to finský nacionalismus. Jestli tomu tak je, těžko říct. Já si to myslím.
Samozřejmě, něčemu zabránit nešlo. Nešlo zabránit nástupu Applu ani myšlení lidí. Nokia se ale mohla pokusit udělat takové kroky, které by vedly k minimalizaci problémů – což ale nezvládla.

No comments:

Post a Comment