Sunday, June 10, 2012

Proč se dostala do problémů Nokia? Šlo jim zabránit?


Jak si nyní Nokia stojí na trhu s mobilními telefony?
 Koncem roku 2010 prodávala Nokia platformy Symbian více mobilů než všichni výrobci Androidu dohromady. To vše se rapidně změnilo. Nebylo to otázkou týdnů nebo měsícu. Nokia se ocitá v problémech již několik let. Stále ale dokázala těžit ze svého jména a věrných zákazníků. Ovšem nedá se to udržet donekonečna.


Z tabulky je patrné, že Nokia obrovsky ztrácí ze svého dominantního postavení na trhu. Razantní pokles je skutečně především za poslední rok. Stále se však snaží na trhu udržet a odolávat konkurenci. Snížila proto cenu telefonů na minimum, ze kterého má takřka nulové marže. Po neuvěřitelných čtrnácti letech tak ztratila první místo na trhu. Do konce roku 2010 prodávala Nokia celosvětově cca 1 mil. mobilů denně.
 

 
Proč se tedy Nokii nedaří a kde můžeme nalézt hlavní příčiny úpadku mobilní divize této společnosti? Jaká rozhodnutí a kroky firma dělala?

Velmi silný a pro konkurenci těžký soupeř se nemohl na slunci vyhřívat do nekonečna. Příchodem iPhonu od společnosti Apple v roce 2007 nastaly Nokii těžké časy. Pramenily především z toho, že tento chytrý telefon hrozivě podcenili a jeho místo na trhu brali na lehkou váhu. Do té doby si Nokia nedokázala představit, že by mohli mít čistě dotekový telefon. To jakou cestou se vydal Apple, považovala Nokia za nereálné – dotyková klávesnice, integrovaná paměť. Z pohledu doteku, rozlišení displeje a ceny, nevěřili, že by se to nedalo skloubit dohromady.  Proto stále stagnovala se svým Symbianem. I když se nepustila pouze do dotykového mobilu, tak začala experimentovat s klávesnicí a doprovázenou dotykovým displejem. Bohužel co se kvality týče, tak ne kapacitní, ale odporový. 

Reakce na konkurenci tedy nebyla pružná a ve své podstatě žádná. Z obyčejného Symbianu se stal dotekový. Aby se telefony prodávaly, byl tento OS napěchován veškerou možnou funkcionalitou. Apple byl na trhu s iPhonem, iTunes a app Storem. 

Špatná politika s aplikacemi - neexistoval žádný pořádný portál nebo jednoduchý mobilní obchod, kde by se aplikace daly sehnat, vše bylo spíš ná fórech. Stále bylo málo aplikací, a jak nebyl Symbian do té doby open sourcem,tak je nikdo ani nevyvíjel. Nokia si uvědomila, že vše co bylo v app Storu od Applu už někde měla, chtělo to jen poskládat dohromady a udělat z toho jeden balík - Chytrý operační systém, prohlížeč, e-mail, přehrávač hudby a videa, k tomu koupila firmu Navteq (za 8 mld. €), aby nechyběly mapy. Téměř po dvou letech vydala Ovi store.

Následně si firma začala více všímat svého konkurenčního okolí a jak viděla, že Google přišel v roce 2008 s OS Android a ještě ke všemu z něj udělala open source, který raketově vyletěl vzhůru.Tak po zvážení uvolnila i svůj Symbian jako open source. Přeci jen stále byly miliony uživatelů pracujících s tímto operačním systémem. Vývojáře a fanoušky však následně pokropila studenou sprchou, když vydala prohlášení, že Symbian skončí v roce 2015. Tím tuto platformu definitivně poslala mezi živé mrtvoly.
Jeden čas spolupracovala Nokia s Intelem. Jejich spolupráce ji vyšla na desítky či stovky miliónů eur a vznikl z toho operační systém MeeGo. Na tomto OS běží ve výsledku jeden jediný telefon N9. Intel následně ukončil spolupráci a Nokia se v tomto směru už nikam neposunula a MeeGo bez většího vysvětlování ukončila.

Internet a PC Suite

Internet v mobilu byl dříve poměrně drahá záležitost, a až tolik se neřešil. Postupem času se stalo připojení dostupnější, ale brouzdání po netu a připojování samotné, bylo u Nokií vždy celkem terno. Jeden či dva pokusy o nastavení a připojení a negativní uživatelské zkušenosti byly na světě. Poté to již nikdo nezkoušel a tímto si Nokia odřízla velké procento uživatelů. V tomto ohledu zasadil Nokii velkou ránu Apple, který měl jak jednoduché ovládání, tak přistup. Na politiku iTunes sice mnoho lidí nadává, ale proč? Funguje? Funguje! Ne jako PC Suite od Nokie, kde byly problémy se synchronizací a kde s čím. Uživatelé jsou zhýčkaní a nabídnout jim pohodlnost a jednoduchost je to, po čem okamžitě skočí.

Výkonný ředitel

Můžeme o tom polemizovat, ale nezanedbatelnou roli ve vývoji Nokie posledních období hodně ovlivnil její nový výkonný ředitel Stephen Elop, který přišel z Microsoftu. Dle mého názoru již byl tak „zmicrosoftovatělý“, že neviděl lepší možnosti a příležitosti, které se draly na trh, než začít spolupráci s operačním systémem firmy ve které působil. I přes to, že v minulosti se Microsoft neúspěšně snažil prosadit OS Microsoft Mobile. Otázkou tedy je, jak to bude dál s Windows Phone OS.

Shrnutí:
  • Špatné strategické rozhodnutí
  • Výkonný ředitel byla nevhodná volba
  • Neustále prosazování Symbianu, přitom se stává dinosaurem mezi OS
  • Žádný vlastní přínos, od roku 2007 už jen doháněli ztrátu, vše dělali se zpožděním a na rychlo
Toto všechno stahuje Nokii ke dnu, a zatím ani v dálce nejsou vidět záblesky čehokoliv, co by to mohlo zlepšit.

Co tedy měla Nokia podniknout, aby se nedostala do této situace?

Podle mého názoru měla Nokia, když viděla jak se trh vyvíjí,  hned v prvopočátcích zariskovat a nejít dle svých standardů. Tato společnost je hlavně výrobce telefonů, nikoliv expert na operační systémy -  Nokia měla zkusit jeden nebo dva modely přizpůsobit a upravit pro android, a zkusit spolupráci s Googlem. Mohli získat srovnání, v podobě prodejnosti a oblíbenosti. Protože dlouhodobě patřily k jedním z nejkvalitnějších výrobců telefonů co se do konstrukce a designu týče. S odstupem času to lze vypozorovat u ostatních značek jako je Samsung nebo Sony-Ericsson. Ti na tom byli dost obdobně, ale nakonec vsadili na operační systém Android a tom jim ve své podstatě zachránilo krk.

Personální obsazení bych taktéž řešil jinak. Sice je dobré zlanařit a přivést si experta z tak významné společnosti jako je Microsoft, ale obával bych se toho, co se ve skutečnosti stalo. A to, že bude prosazovat za každou cenu tento svoji mateřskou společnost. Minimálně po nezdarech s MeeBo a Windows Mobile měl být nahrazen někým jiným, protože zatím co rozhodnutí to krok vedle.

Nechtělo to ani přijít s něčím závratně novým. Ale chtělo to věnovat dostatek času, aby vše fungovalo jak má. Nokia utrpěla především tím, že doháněla manko, které ji připravovali konkurenti. Za každou cenu vydávala to, na co nebyla připravená. Ať už to byl nový OS, nebo telefon s vysouvací klávesnicí, a dotykovým displejem. Vše bylo narychlo a na úkor kvality. Neodladěný systém, špatně fungující dotykový displej. Tím jen víc a víc přicházeli o zákazníky.


No comments:

Post a Comment