Tuesday, May 10, 2011

Proč Microsoft koupil Skype

Logo Skype
Česká republika hospodaří s příjmem circa 1000 miliard ročně. Trvalo by přes padesát dní, aby si ČR vydělalo na koupi Skype. Ten byl 10. května 2011 prodán Microsoftu za 8,5 miliardy dolarů, circa 143 miliard korun.

Co je Skype
Skype (vyslovováno anglicky) je freeware progam pro internetovou telefonii (Voice over IP). Kromě volání podporuje i videohovory, konferenční volání, sdílení plochy, přenos souborů nebo chat. Volání mezi dvěma uživateli Skype je bezplatné, Skype však umožňuje i volání do běžné sítě za poplatek (různý podle tarifů), stejně tak se lze dovolat na Skype z běžné sítě.

Historie Skypu
Skype vymysleli a vyvinuli estonští programátoři Ahti Heinla, Priit Kasesalu a Jaan Tallinn, tvůrcí též Kazaa, programu na peet-to-peer sdílení souborů. Ti nápad stejně jako v případě Kazaa prodali Niklasovi Zennströmovi a Daneovi Janusovi Friisovi, kteří založili v roce 2003 Skype jako společnost s ručením omezeným v Lucembursku.
Jméno: Jedno z označení projektu bylo "Sky peer-to-peer", které bylo posléze zkráceno na "Skyper". Takové domény však už existovaly a tak se vynechalo R na konci. 
Zakladatelé Zennström a Friis
V srpnu 2003 byla vypuštěna první veřejná verze, dva roky poté už měl 60 milionů uživatelů. Tehdy se eBay Inc. rozhodl zariskovat a roustoucí hvězdu s velkým potenciálem vydělávat koupil za 2,6 miliardy dolarů.
Následující roky Skype rostl, přídaval featurky, pronikal do mobilních zařízení aplikacemi, rozšiřoval kanceláře po celém světě (nejvíc lidí stále pracuje v Estonsku, kanceláře jsou i v Praze), uživatelů přibývalo.
V roce 2009 se ale eBay kvůli nutnosti celkové restruktualizace rozhodl Skypu zbavit. 70 % firmy se prodalo za 2 miliardy dolarů konsorciu investorů, ve kterém měli své místo i Zennström a Friis, který předtím z firmy odešli.
Zpětně se jeví koupě eBayem jako hloupost. Aukční portál měl údajně Skype využít pro komunikaci klientů v rámci aukcí, Skype si ale žil svým životem a i když stále nabobtnával, očekávaná ziskovost nikdy nenastala. eBay Skype ke svým účelům vlastně tak moc nepotřeboval a držet nevýdělečný podnik bylo zbytečné.

Microsoft koupil nevýdělečnou společnost
Skype měl v roce 2010 příjmy 860 milionů dolarů při čisté ztrátě 6,9 milionu. To je vlastně výborný výsledek oproti více než čtyřistamilionové ztrátě v roce 2009. Microsoft ale i tak musí dobře vědět, proč udělal největší akvizici v jeho historii. 8,5 miliard dolaru je třikrát více než před dvěma lety při prodeji eBayem. I štědrost Microsoftu tak možná zvítězila nad spekulovanými nabídkami Facebooku, Googlu a Cisca.
Pozn.: Microsoft koupil Skype celý, vč. zbylé 30% části patřící eBayi, který tak nakonec díky náběhu hodnoty na starém kšeftu neprodělal.
CEO Microsoftu Steve Ballmer a Skypu Tony Bates

Místo Skypu ve vizi Microsoftu
Jak se tedy Skype hodí do Microsoftu do baráku? Microsoft zažívá nové období. Po jakémsi ustrnutí v uplynulých letech přišlo několik facek od konkurence, z které si naštěstí konečně vzal ponaučení.
Windows 7 je použitelný systém, sada Office je stále lepší a lepší, konečně přižnali, že Zune bylo k ničemu, stejně jako staré Windows Mobile, když nyní udělali nový Phone 7 a vrhli se na spolupráci s Nokií.
Microsoft se snaží, a určitě mu to v mnoha případech vyjde. Má neskutečné zásoby peněz, které je škoda nechat ležet v bance. Přepálená investice do Skype tak může být pro giganta v rámci větší strategie prostě ospravedlnitelná. Návratnost je však zcela ve hvězdách.
Okno Skype
Skype divize, jejíž ředitelem se stane současný ředitel Skypu Tony Bates, je další skládačkou do plánu rozšíření služeb a jejich inkorporace. Platforma Skype bude určitě fungovat podobně nadále, možná přijde pozměnění jména, splynutí s Windows Live Messengerem, to hlavní je ale v nových možnostech, které Skype Microsoftu umožní.

Budoucnost technologie Skype v Microsoftu
Záměrem Microsoftu je rozhodně integrovat volání, videovolání, konference, chatování atd. do mnoha jeho služeb a zařízení. Dá se očekávat, že inženýři Skypu budou pracovat na integraci do sady Office, mobilních telefonů Windows Phone 7, Xboxu vč. Kinect, Hotmailu. Dalo by se spekulovat i o další integraci s Facebookem, jehož minoritním vlastníkem je též Microsoft.
Samotná telefonie se asi v této dekádě nestane výdělečnou (v roce 2010 ze 663 milionů účtů používalo placená volání jen 8 milionů), jako část Microsoftu má však divize zaměřená na přímé internetové real-time komunikace rozhodně smysl.
Logo Skype s nápisem
Osobně si myslím, že nejvíce se Microsoft zaměří na telefony, protože tam Microsoftu opravdu ujel vlak a Skype budou chtít mohutně propagovat jak na vlastní platformě, tak i na platformách Googlu a Applu, pokud jim to náhodou nezatrhnout. Třeba nám zítra Skype aplikaci z trucu Steve Jobs na iOS zařízení deaktivuje.
V neposlední řadě Microsoft získá obrovskou základnu uživatelů vč. dat o nich, infrastrukturu a know-how, jak je všechny spojit dohromady, a také se dostane k jinak neveřejnému kódu programu, jehož lehce nezvyklé fungování a bezpečnost je dlouhodobě tématem diskuzí.

Je zde však ještě hrozba vývoje jednoho potenciálního společného produktu:
Den zúčtování je na dosah !!!

Zdroje
http://www.microsoft.com/presspass/press/2011/may11/05-10corpnewspr.mspx
http://www.microsoft.com/presspass/exec/steve/2011/05-10Skype.mspx
http://www.microsoft.com/presspass/presskits/corpnews/images/05-10Ballmer_Bates_web.jpg
http://www.skype.com
http://blogs.skype.com/en/2006/12/skype_is_expanding_engineering.html
http://blogs.skype.com/en/2011/05/microsoft_will_acquire_skype.html
http://www.telecompaper.com/news/skype-grows-fy-revenues-20-reaches-663-mln-users
http://en.wikipedia.org/wiki/Skype
http://investor.ebay.com/ReleaseDetail.cfm?ReleaseID=176402&FYear=
http://www.ebayinc.com/content/press_release/20091119006361
http://www.bbc.co.uk/news/technology-13350425

1 comment:

  1. Mě u tohohle nákupu hodně štve to, že to Microsoft fakt extrémně zařízl a vlastně ten potenciál Skypu celý zničil. Jako líbilo se mi, jak Skype třeba experimentoval. Hodně mě bavily jeho dynamické QR kódy a jejich využití při párování dvou zařízení a jejich autorizace. Ale byly tam i další super věci. :-)

    ReplyDelete