Thursday, February 25, 2010

Proč se masově neprosadily mikropočítače 70. a počátku 80. let?

Historie počítačů se začala psát počátkem 40. let 20. století a během velice krátké doby toto odvětví prošlo mnoha změnami a objevilo se mnoho nových technologií. Od velkých sálových počítačů jsme se dnes dostali k počítačům velikosti krabičky cigaret s nesrovnatelně vyšším výkonem. Jeden z nejvýznamnějších kroků v evoluci počítače jsme zaznamenali se sestrojením prvního mikroprocesoru, neboť do té doby se objevovaly nové technologie poměrně často, zatímco od vynálezu mikroprocesoru se žádná lepší elektrosoučástka sloužící jako mozek počítače neobjevila, i když procesory se pochopitelně kontinuálně zlepšují a jejich výkon roste dle Moorova zákona.

První mikroprocesor a mikropočítač

První mikroprocesor sestrojila firma Intel v roce 1971, byl 4-bitový a nesl označení Intel 4004. Vznik tohoto prvku předznamenal novou éru počítačů, přestože trvalo ještě několik let, než se stroje využívající mikroprocesory usadily ve světě. Bezpochyby nejdůležitější událostí pro budoucí vývoj bylo sestrojení prvního mikropočítače firmou IBM v roce 1981 – IBM PC. Tento „osobní počítač“, jak jej tehdy výrobce nazval a jehož název se stal de facto standardem pro počítač obecně, jak jej známe dnes, nebyl sice první ani poslední svého druhu, ovšem stal se nejvýznamnějším a prakticky jediným, který přežil do dnešní doby. Nyní se pojďme blíže podívat do historie na tehdejší konkurenty IBM PC a důvody, proč nakonec nepřežili do dnešní doby a proč PC ovládlo trh s mikropočítači.

Prvním úspěšným počítačem se zabudovaným mikroprocesorem se stal v roce 1977 Apple II. V téměř stejné době se na trhu objevily i mikropočítače TRS-80 (od společnosti Tandy) a Commodore PET (na trhu byl jako první již v lednu, Commodore a Apple pak v dubnu), nicméně Apple II byl z nich nejúspěšnější a objevil se nejen v domovech nejrůznějších nadšenců, ale díky aplikaci VisiCalc, což byl tabulkový kalkulátor, pro který byl zvolen jako platforma právě Apple II, skrýval velký potenciál i pro firmy, a stal se tak úspěšným i na tomto poli.
V dalších letech se dostávaly na trh vylepšené verze původních počítačů Apple, Commodore i Tandy, v roce 1979 se konkurence rozrostla o produkty firmy Atari, první počítače nesly označení Atari 400, resp. robustnější Atari 800, v roce 1980 se na trhu objevil první počítač britské firmy Sinclair ZX80.

Dalším milníkem v evoluci mikropočítačů se stal rok 1981, kdy se svým počítačem přišla na trh firma IBM. Ve stejné době se objevil i Commodore 64, Apple III, v roce 1982 přišla společnost Sinclair ve Velké Británii s počítačem ZX Spectrum. Tyto počítače byly již na podobné úrovni, obsahovaly 8-bitový procesor a parametry se vzájemně příliš nelišily. Konkurence na trhu tak byla poměrně velká – Commodore, Atari, Apple, ZX Spectrum spolu s IBM soupeřili o počítačový trh.

Rozmach na počátku 80. let

Pojďme se nyní podívat blíže na jednotlivé společnosti, které vyráběly tyto počítače. Společnost Apple vznikla v roce 1976 a sestávala ze tří mladých počítačových nadšenců (Steve Wozniak, Steve Jobs, Ronald Wayne), kteří právě vytvořili počítač Apple I. Velký úspěch zaznamenala s nasazením zmiňovaného Applu II, jehož další verze pronikla na trh v dalších letech. Posléze (1984) přišla s druhým typem počítače – Macintoshem, který jako první disponoval přívětivým grafickým rozhraním. Počítače Apple II přetrvaly až do roku 1990, nicméně hlavním konkurentem PC se stal Macintosh, který jako jediný ze všech ostatních konkurentů přetrval až do dnešní doby a v současnosti zažívá určitou renesanci díky MacBookům.

Společnost Commodore byla založena v roce 1954 bývalým vojákem Jackem Tramielem a zpočátku se zabývala výrobou kalkulaček a psacích strojů. S výrobou počítačů započala v roce 1976, v 80. letech se její podíl na trhu velice ztenčil, v druhé polovině 80. let prodávala počítače s označením Amiga, poslední verze vyšla v roce 1992, počítače této firmy poté z trhu zmizely.

Firma Atari je značně specifická, vznikla v roce 1972 a od počátku se zabývala vývojem videoher a herních konzolí. Její počítače byly vždy určeny téměř výhradně pro hry. Zajímavostí je, že v roce 1984 koupil část společnosti Jack Tramiel, zakladatel Commodoru. Poslední počítač od Atari byl vydán v roce 1992, poté se firma rozhodla působit pouze na trhu herních konzolí, kde nakonec také neuspěla.

Sinclair Research, později vyrábějící počítače ZX Spectrum, byla založena v roce 1973 ve Skotsku Clivem Sinclairem a zprvu se zabývala vývojem různé elektroniky, kalkulaček nebo také televizorů. Počítače vyráběla od roku 1980 do roku 1990 (i po spojení s firmou Amstrad, která rovněž vytvářela počítače).

Počítače společnosti Tandy se staly po nástupu IBM PC kompatibilní s tímto počítačem a technologicky tak již nekonkurovaly.

Počátek společnosti IBM lze hledat již v roce 1888, od 60. let 20. století nepodílela na výrobě sálových počítačů. V roce 1981 přišla na trh s již zmíněným PC, které se nakonec stalo jediným počítačem, který přežil do současnosti a zcela ovládl trh.

Konečný úspěch PC

Nyní se konečně dostáváme k otázce, proč se nakonec prosadily pouze počítače IBM a všechny ostatní skončily na počátku 90. let (kromě Macintoshe, který ale ustoupil do pozadí).
V roce 81 trhu dominovala společnost Apple se svým počítačem a měla tak jednoznačně lepší startovní pozici, navíc pozdější Macinosh obsahoval uživatelsky mnohem příjemnější operační systém. Odpověď na uvedenou otázku je poměrně prostá, důležitou roli sehrálo několik faktů:

Za prvé IBM nechránila svůj produkt prostřednictvím patentů, čímž otevřela dveře mnoha dalším výrobcům, kteří mohli vyrábět počítače tzv. PC kompatibilní a na trhu tak bylo těchto počítačů velké množství.

Kromě toho počítače IBM byly levnější a jejich zaměření bylo od počátku směřováno na podnikový sektor, zatímco konkurence se spíše snažila proniknout do domácností. Mnoho počítačů Commodore, Amiga, ZX Spectrum, Atari a dalších se tak skutečně objevilo v mnoha domácnostech jakožto herní platforma, ovšem PC proniklo do podnikové sféry.
IBM navíc byla firmou s dlouhou historií a v oblasti počítačů se pohybovala i dříve, což také nepochybně sehrálo svoji roli.
Z těchto důvodu nakonec konstrukční řešení IBM opanovalo trh s mikropočítači.
Jediným vážným konkurentem se ukázal zmiňovaný Macintosh, jeho zásadní nevýhoda byla ovšem v tom, že přišel na trh s tříletým zpožděním (navíc většina prvků byla chráněna patentem, což neumožňovalo vznik kompatibilních strojů jiných výrobců), a jelikož PC bylo v té době už rozšířené, nakonec souboj o nadvládu nad světem počítačů prohrál.

Vzhledem k tomu, že počítače PC kompatibilní mohl vyrábět téměř kdokoli, konkurence rostla a na trhu se objevovalo mnoho levnějších klonů, IBM tak vlastně v důsledku trh s počítači neovládla a nakonec se stalo, že nemohla konkurovat levnějším výrobkům a v roce 2004 prodala poslední část vlastní výroby čínské firmě Lenovo, nic to ovšem nemění na tom, že IBM se stala firmou, která dala světu PéCéčko – počítač, který všichni používáme.

No comments:

Post a Comment