Thursday, October 16, 2014

Proč Microsoft platí vývojářům za přenos populárních aplikací na Windows Phone

Windows Phone nastoupil na trh chytrých telefonů s velkým zpožděním a tak mu ujel vlak. Nachází se teď v mnohem těžší pozici než jakou o 2 roky dříve zažívaly Systémy iOS a Android. Ti totiž přišly se zcela novým komfortem užívání telefonů a tak se zákazníci jen hrnuli a přecházeli ze zastaralých systémů. Windows Phone vedle toho jen dohnal tento náskok a nepřináší uživatelům nic tak převratného. Těžko se mu proto získávají uživatelé. Za dobu dvou let se navíc podařilo oběma firmám (Apple a Google) uzamknout ve svých cloudových službách. Kromě toho se na obou platformách vytvořila řada aplikací, na které si uživatelé rychle navykli a postrádali by je na novější platformě Windows Phone.
To jsou důvody, proč se Microsoft rozhodl investovat do vývojářů populárních aplikací, aby portovali své služby i na Windows Phone. U menších startupů nabízí Microsoft telefony zdarma, prominentní místa ve Windows Store nebo ve svém reklamním systému. U větších výrobců pak platí až 600 000$. Chce tak rozbít bludný kruh, kdy vývojáři nechtějí implementovat aplikaci na platformu s tak malou uživatelskou základnou - prostě by se jim to nevyplatilo - a kdy se zároveň uživatelská základna nerozrůstá, protože chybí  známe aplikace na které jsou zvyklí.
A na čem chce Microsoft získat investované prostředky zpět? Z části chce rozšířit svou platformu a vydělávat na prodeji OEM licencí výrobcům. Jenže výrobci tlačí Microsoftu cenu dolů, jinak by přestali instalovat Windows do svých telefoů - i oni vidí, že prodeje Redmondského systému nevydělají závratné sumy.
Microsoft se tedy dle mého snaží především vytvořit adekvátní protiváhu Androidu, aby i on mohl uzamknout uživatele kompletně ve svých službách.

Prezentace

No comments:

Post a Comment