Thursday, October 25, 2012

Má Windows Phone šanci?

Má Windows Phone šaci?

Otázkou je, jestli dokáže Windows Phone prorazit na trh chytrých telefonů, který ovládají Google a Apple. Odpověď není jednoduchá a proto si nejdříve něco povíme k tomu, kde se Windows Phone (WP) vzal a jaká je jeho situace.

Windows Phone začala firma Microsoft vyvíjet v roce 2004 namísto svého dosavadního operačního systému Windows Mobile (WM). Vývoj se ale vlekl, a tak je roku 2009 vydána verze WM 6.5, aby zatím aspoň něco nového vyšlo. Nicméně o rok později už přichází první verze WP 7.0, která má ale řadu nedodělaných věcí a proto o rok později vychází WP 7.5. Ani tato verze však nemá proti konkurenci velkou šanci, a tak WP má jen pár procent celkového trhu s chytrými telefony. Tento rok má vyjít nová verze, WP 8, která si klade za cíl toto změnit, ale o tom později.

Trend prodeje telefonů s WP mírně osciluje, tedy dramaticky neroste ani nepadá. Nepomohlo mu ani spojení s do té doby největším prodejcem telefonů, kterým byla Nokia. Ta ale momentálně upadá, což ale v podstatě nemusí WP vadit, protože díky ní poskytuje zákazníkům navigaci zdarma a navíc není na Nokiu vázaný, může ho do svých přístrojů nasadit téměř kdokoliv. I proto už jsou ohlašovány telefony Samsung a HTC, které WP 8 v sobě mají, takže těžko lze odhadovat, jak se trh změní.

Co ale Windows Phone představuje ? Hlavně je to plná integrace s kancelářským balíčkem Microsoft Office včetně Microsoft Office 365 a Skydrive. To umožní uživatelům jednoduchou práci v nejpoužívanějším kancelářském nástroji. Dále je to uživatelsky přívětivé prostředí, které se hodně odlišuje od ostatních a nekopíruje. Vzhled je postaven na dlaždicích, které se mohou měnit (mění se obrázky na nich, barvy a podobně). Tedy cílem je hlavně nejlepší takzvaný "User-experience".

Tohle jsou základní výhody, ale jaké jsou nedostatky? WP má špatné seřazení tlačítek na obrazovce při volání, jednodušše hovor uchem přidržíte, či dokonce ukončíte. Dále do verze WP 8 nebylo možné: vložit SD kartu, ovládat telefon hlasem (šlo to, ale málo přesně) a multi-tasking nefungoval.

Výhody a nedostatky nás nutí ke srovnání s konkurencí. Apple má telefony vyšší kategorie, které jsou dotažené do nejmenších detailů a mají velké množství dostupných aplikací, ale také patří do vyšší cenové hladiny. Což tedy je souboj maximálně s nejdražšími WP telefony na trhu, ne s těmi cenově dostupnějšími. Android je oproti tomu přímým konkurentem, kde hlavní výhodou je počet aplikací, podpora od Google a možnost hardwarových firem změnit operační systém k obrazu svému.

Tato konkurence je nemilosrdná a není jasné, jestli WP 8 dokáže prorazit. Zvlášť, když již byli vydány dvě verze, které nebyli dotažené. Těžko odhadovat co by se stalo, kdyby Microsoft WP vydal až jako dokončený, tedy tuto aktuální verzi. Potom by patrně vývoj trhu byl velice zajímavý, ale teď už je možná pozdě. V podstatě WP 8 je jeho poslední šancí se na trh dostat, pokud se mu to ani teď nepovede, měl by být dle mého názoru odepsán a Microsoft by se měl věnovat jiným oblastem, kde má šanci prorazit. Také by si měl vzít příklad z konkurence a přijít vždy až s dokončeným produktem.

No comments:

Post a Comment